open-navfaktor-logo
search
Opći izbori 2022.
Hoće li "Četvorka" pući na kandidatu za Predsjedništvo BiH?
Ko će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH kod Bošnjaka? Hoće li se opet kandidirati lider DF-a Željko Komšić, te po drugi put poraziti "nositelja europskih vrijednosti i jedinog legitimnog Hrvata" Dragana Čovića? Da li će "Četvorka", odnosno "Petorka" ukoliko im se pridruži i SBB, imati zajedničkog kandidata ili će ova koalicija pući upravo na tom pitanju?
15.03.2021. u 07:39
get url
text

Aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, o čemu je Faktor već pisao, mogao bi se povući sa ove pozicije i prije isteka mandata, a da na njegovo mjesto sjedne neko od državnih zastupnika koji dolaze iz entiteta Republika Srpska.

VEZANI TEKST - Rasulo u SNSD-u, nije se snašao u Sarajevu: Dodik podnosi ostavku u Predsjedništvu BiH!?

Dodik, ono što je već sigurno, a o čemu se odavno govori u SNSD-u, neće se kandidirati za Predsjedništvo BiH na Općim izborima 2022. godine. Najizvjesnije je da bi to mogao biti predsjednik SDS-a Mirko Šarović, koji je već jednom bio član Predsjedništva BiH od 2002. do aprila 2003. godine, kada je podnio ostavku zbog afere izvoza oružja Zrakoplovnog zavoda "Orao" iz Bijeljine Iraku, koji je bio pod sankcijama UN-a.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić u Politbirou uživo govorio je o spekulacijama da bi Denis Zvizdić, potpredsjednik SDA, mogao biti nezavisni kandidat "Četvorke"za Predsjedništvo BiH. To bi bio scenarij o kojem se govori već odavno.  

- Denis Zvizdić je čovjek kojeg ja privatno cijenim, s kojim sam sarađivao, ja bio premijer, on bio predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH. Imali smo super komunikaciju. Da odmah otklonim dilemu, Denis Zvizdić nema šanse da bude kandidat SDP-a za Predsjedništvo BiH u bilo kakvoj opciji. SDP je najjača opoziciona politička partija kada je BiH u pitanju. Imali smo kandidata koji je, siguran sam, pokraden na izborima i bio bi član Predsjedništva. I danas bi bilo neuporedivo drugačija situacija u FBiH - rekao je Nikšić.

Kandidat SDP-a, podsjećamo, o kojem govori Nikšić, 2018. godine bio je Denis Bećirović. Osim njega kandidat je bio i lider SBB-a Fahrudin Radončić, koji trenutno nastupa kao opozicioni političar. On ostavlja mogućnost da "Četvorka" preraste u "Petorku", ali također i prostora za spekulacije da li će pokušati baš on kao zajednički kandidat "Petorke" (ukoliko usaglase stavove) da četvrti put izađe na megdan SDA-ovom kandidatu, a to je na izborima naredne godine, što je i sam već u nekoliko navrata potvrdio predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović.  

Kako Radončić, tako je i Nikšić najavio da bi "Četvorka" trebala prerasti u "Petorku".  

Međutim, čelni ljudi stranaka koje čine "Četvorku", Elmedin Konaković, Nermin Nikšić, Predrag Kojović i sada umjesto Ibrahima Hadžibajrića Nermin Ogrešević, sudeći prema dosadašnjim izjavama nisu baš saglasni oko ovog pitanja ko bi to mogao biti zajednički kandidat ili će svako za sebe imati kandidata.

Stranke koje čine "Četvorku" različitih su ideoloških profila, no njihovi čelnici tvrde kako to neće biti prepreka zajedničkom djelovanju čiji je cilj dovesti do važnih promjena u državi. Računaju na bošnjačko biračko tijelo, a cilj im je, kako su poručili, da poraze SDA, uz poruku da "Dragan Čović i Milorad Dodik moraju biti svjesni da će 2022. godine imati potpuno drugačije pregovarače".

NiP su formirali uglavnom bivši članovi SDA. Naša stranka sebe definira kao liberalnu političku opciju, a SDP je na tragu tradicionalne socijaldemokratije. U međuvremenu četvrti član, NBL spojio se sa A-SDA, te je na čelu novoformirane stranke NES sada Nermin Ogrešević. 

Konaković je također jedna od opcija, što je između ostaloga i sam najavio na FACE TV-u 28. februara. U toj varijanti, vrlo lako je moguće da BH blok koji čine Naša stranka i SDP istupe sa svojim zajedničkim kandidatom, a da Konaković osim svog NiP-a dobije podršku NES-a. No, kada je riječ o BH bloku i eventualnom zajedničkom kandidatu, ne treba zaboraviti da je njihova politička ljubav pukla u Mostaru prilikom izbora gradonačelnika, kada je SDP podržao dr. Zlatka Guzina, te se može ostaviti mogućnost da ove dvije stranke svaka za sebe predloži kandidata.   

Konaković je o Denisu Zvizdiću izrazio pozitivno mišljenje, ali nije konketno govorio o eventualnom prelasku iz SDA u NiP.  

- Stvari se na političkoj sceni brzo mijenjaju, šta će se desiti za par mjeseci teško je predvidjeti. Ja sam svakako zagovornik da "Četvorka" ima svog kandidata za Predsjedništvo BiH. Nemam ništa protiv da to bude prijedlog nekog od naših partnera - rekao je Konaković.

Prema tvrdnjama Konakovića, on lično ne pretenduje na tu funkciju. Istakao je da sebe trenutno vidi na nekoj od izvršnih funkcija koje su ipak operativnije od Predsjedništva BiH, i koje omogućavaju da se završi "pospremanje" koje je počelo na političkoj sceni.

- U NiP-u i "Četvorki" sada već ima dovoljno kompetentnih i kvalitetnih kadrova za ovu časnu funkciju. Nama je trenutno prioritet da nastavimo širenje političkog projekta po BiH, a ako se ocijeni da bih ja trebao ući u utrku za Predsjedništvo Bi,H bio bih spreman i na to – kazao je on ostavljajući tako prostor za spekulacije i o njegovoj kandidaturi.  

VEZANI TEKST - Ko će 2022. u Predsjedništvo BiH: Izetbegović kandidat, Radončić računa na "četvrtu sreću", Silajdžić bi da se vrati

Sam Zvidić, početkom prošlog mjeseca, gostujući na N1 kazao je da neće napustiti SDA, iako je to najavljivao, tako da njegova kandidatura u ime "Četvorke", barem sudeći po ovoj izjavi, otpada.  

- Ostajem u SDA. Ja sam previše uložio u SDA. Zaista sam bio razočaran rezultatima izbora, i stranka je izgubila koalicioni kapacitet. Kroz razgovore sa uglednim članovima SDA odlučio sam da ostajem u SDA. Pitali su me zašto bih ja napuštao stranku kada sam dobio više glasova nego što je SDA osvojila u osam sarajevskih općina 2020. Zašto bih ja napuštao, a ne oni koji su narušili ugled SDA? Želim da se borim zbog hiljada časnih članova - kazao je Zvizdić.

Podsjećamo, Naša stranka je na izborima 2018. godine kandidirala Borišu Falatara. Kada je riječ o SDP-u, jedan kuriozitet je u vezi s ovom strankom, a to je da se niti Zlatko Lagumdžija niti Nermin Nikšić kao predsjednici partije nisu usudili nikada kandidirati za poziciju člana Predsjedništva BiH. Uvijek su za sebe gledali "siguricu", ili kao zastupnici ili u izvršnoj vlasti.

HDZBiH ulazi, a to je sigurno, sa Draganom Čovićem u izbornu utrku za člana Predsjedništva BiH, uz napomenu da će nastojati progurati izmjene Izbornog zakona BiH koje bi isključivo njemu, a u budućnosti bilo kojem drugom kandidatu ove stranke, osiguravale mjesto u Predsjedništvu BiH.  

Lider DF-a i aktuelni član Predsjedništva BiH Željko Komšić još se nije izjasnio o eventualnoj ponovnoj kandidaturi. Iako se spekulisalo da bi kandidat mogao biti i Haris Silajdžić, te da osniva novu stranku, on je takvo što negirao. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.