open-navfaktor-logo
search
Odrekao se suđenja
Hoće li nakon nagodbe s Tužilaštvom korumpirani granični policajac ostati na poslu?
Rajo Kikić, granični policajac koji je za novac omogućio nezakonit ulazak u BiH tri osobe koje su dolazile s područja s kojeg je zabranjen ulazak u BiH zbog koronavirusa, prije nekoliko dana je pred Sudom BiH osuđen na kaznu od pet mjeseci zatvora.
19.07.2020. u 07:51
get url
text

Presuda je rezultat sporazuma o priznanju krivnje koji je Kikić sklopio sa državnim Tužilaštvom i odrekao se prava na suđenje.

Istovremeno, kako nam je potvrđeno u Graničnoj policiji BiH, protiv njega je pokrenut i interni postupak zbog sumnje da je počinio više težih povreda službene dužnosti.

On je odlukom direktora Granične policije privremeno suspendovan do okončanja disciplinskog, odnosno krivičnog postupka.

Prema Zakonu o policijskim službenicima BiH, policijskom službeniku prestaje radni odnos kada mu je za krivično djelo izrečena pravomoćna kazna zatvora od šest mjeseci ili teža kazna.

Budući da je Kikiću, temeljem sporazuma izrečena manja kazna, njemu neće po automatizmu biti uručen otkaz, već će se čekati ishod disciplinskog postupka.

- Interni postupak protiv navedenog policijskog službenika nije okončan, a kao jedan od dokaza u internom postupku bit će korištena i eventualno pravomoćna presuda protiv navedenog policijskog službenika, ukoliko krivični postupak bude okončan do okončanja internog postupka i do izvođenja dokaza u izglednom disciplinskog postupku - navela je u odgovoru na upit Faktora glasnogovornica GPBiH Franka Vican.

Dodaje se i da "u vezi s radnjama za koje se tereti policijski službenik Kikić, da je počinio teže povrede službene dužnosti, njemu može biti izrečena sankcija prestanka radnog odnosa u disciplinskom postupku".

Podsjetimo, direktor Granične policije Zoran Galić je nekoliko dana nakon hapšenja ovog graničnog policajca donio rješenje o njegovoj privremenoj suspenziji iz GPBiH.

Kako je tada saopćeno, protiv njega je pokrenut je disciplinski postupak zbog sumnje da je počinio teže povredu službene dužnosti i to "neizvršavanje, nesavjesno, neblagovremeno ili nepažljivo izvršavanje službenih zadataka", "ponašanje koje narušava ugled policijskog organa" i "zloupotreba službenog položaja", kao i krivični postupak donošenjem naredbe o sprovođenju istrage od Tužilaštva BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo "primanje dara i drugih oblika koristi".

- Imajući u vidu da je protiv ovog policijskog službenika pokrenut disciplinski i krivični postupak, te da su ispunjeni svi uslovi za privremenu suspenziju sa zadataka i dužnosti koje obavlja u Graničnoj policiji BiH, a uzimajući u obzir prirodu teže povrede službene dužnosti krivičnog djela i okolnosti pod kojima su počinjeni, osnovano se moglo zaključiti da bi njegov ostanak u službi štetio interesima i ugledu Granične policije BiH, direktor Granične policije je iskoristio svoja ovlaštenja iz Zakona o policijskim službenicima BiH i donio mjeru privremene suspenzije - saopćeno je tada iz GPBiH.

Inače, tokom suspenzije iz policijskog organa, policijski službenik ima pravo na 55 posto svoje plaće. U posebnim slučajevima, kada ima porodicu koju izdržava, policijski službenik ima pravo na iznos do 65 posto svoje plaće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.