open-navfaktor-logo
search
Pozivaju na odgodu
Klub DF-a u Parlamentu FBiH: Zastupnici Trojke moraju poslušati Komšića i Bećirovića, a ne Čovića i Dodika
AUTOR: Faktor
27.05.2024. u 18:48
get url
text
Klub zastupnika Demokratske fronte Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održao je vanrednu sjednicu u povodu imenovanja sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
Istakli su kako pozdravljaju stav članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića i Denisa Bećirovića o nedopustivosti izbora kompetentnog kandidata za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kakav je Marin Vukoja.
- Smatramo da zastupnici Trojke moraju uvažiti stav dvojice članova PBiH koji predstavljaju većinsku političku volju građana Federacije Bosne i Hercegovine.
Demokratska fronta još jednom poziva vladajuću koaliciju da odgodi izjašnjavanje o izboru sudija Ustavnog suda do izricanja Mišljenja Venecijanske komisije o načinu izbora sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine - saopćili su.
Dodaju kako će na sutrašnjoj sjednici zatražiti skidanje imenovanja Vukoje s dnevnog reda federalnog parlamenta.
- Klub DF-a smatra da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine najvažnija pravosudna institucija koja ne smije biti prepuštena u ruke Dodika i Čovića, a što će se desiti ukoliko Marin Vukoja, politički kontaminirana osoba, bude, kao jedini kandidat, imenovan za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine - zaključuju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.