open-navfaktor-logo
search
Sporni poluotok i otoci
Hoće li Zagreb pristati na ratifikaciju Ugovora o granici koji su potpisali Izetbegović i Tuđman, šta bi to značilo za BiH
Pretprošle sedmice Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Izvještaj o dosadašnjim aktivnostima u vezi s razgraničenjem između BiH i Republike Hrvatske, koje će Ministarstvo civilnih poslova dostaviti Predsjedništvu BiH.
04.12.2023. u 07:49
get url
text

VEZANI TEKST - Vijeće ministara BiH: Ubrzati proces ratifikacije ugovora o granici BiH s Hrvatskom

Državna komisija za granicu BiH će u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH obnoviti kontakt s partnerima iz Hrvatske i nastaviti saradnju na dinamiziranju procesa ratifikacije Ugovora o granici između BiH i RH, saopćeno je tada iz Vijeća ministara.

Podsjećamo, Ugovor o granici između dvije zemlje potpisan još 30. juna 1999. godine, skupa s pripadajućih 86 listova karte TK I: 25000. Potpisnici su bili tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Alija Izetbegović i predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman. Tada je dogovoreno da morska granica bude srednja crta između dvije države, čime su poluotok Klek i otočići Veliki Školj i Mali Školj pripali BiH.

Skoro četvrt vijeka je prošlo, a Ugovor nije ratifikovan. I sada se može očekivati da Hrvatska ne pristane na ratifikaciju Ugovora. 

Aktuelna hrvatska vladajuća garnitura predvođena HDZ-om stava je kako vrh otoka Klek i Veliki i Mali Školj pripadaju zvaničnom Zagrebu. U tom slučaju, naša država izgubila bi pristup otvorenom moru. Zagreb je usvojenim izmjenama Pomorskog zakonika, 1994. i 2004. potvrdio da ne postoji granica na Jadranskom moru između Hrvatske i BiH. 

VEZANI TEKST - Kad će BiH dobiti morsku granicu sa Hrvatskom: Stav stanovnika Velikog Školja ne sviđa se Zagrebu, šta je utvrđeno 1974. 

- Bosanskohercegovačkoj strani je prioritet ratifikacija Ugovora kojeg su potpisali predsjednici Izetbegović i Tuđman. U suprotnom, BiH bi izgubila status pomorske države. Prema informacijama koje dolaze iz Hrvatske, oni su i dalje stava da ne potpišu Ugovor, insistiraju da sporni poluotok i otočići ne pripadaju BiH.

Bez obzira na to, BiH i njene institucije moraju činiti sve kako bi zaštitili suverenitet i teritorijalni integritet države i pomorska prava - kazao je za Faktor Šerif Špago, predsjednik Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Da bi Vlada Hrvatske mogla biti protiv ratifikacije Ugovora, može se naslutiti i iz ponašanja njene bh. ekspoziture predvođene Draganom Čovićem kada se u parlamentarnoj proceduri našao Prijedlog zakona o moru BiH koji je sačinio Klub zastupnika SDA.

Tada je HDZ uz neizostavnu podršku SNSD-a oborio zakon kojim bi se definisalo teritorijalno more BiH, slobodan pristup otvorenom moru, morski prostor BiH i njeno upravljanje morskim dobrom i površinom koja se odnosi na obalu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.