open-navfaktor-logo
search
Govorio za HMS
Hoffman tvrdi: Čak 10 hiljada Čečena sprema se ući u EU koristeći Sarajevski aerodrom, među njima ima i Kadirovaca
"Čak 10.000 Čečena, Dagestanaca i Uzbeka sprema se ući u EU pod izlikom traženja azila. Kao odskočnu dasku koriste Sarajevski aerodrom i važeći bezvizni režim između BiH i Ruske Federacije."
27.12.2022. u 12:40
get url
text
Svevlad Hoffman

Rekao je ovo Hrvatskom Medijskom Servisu (HMS) Svevlad Hoffmann, savjetnik direktora Granične policije BiH.

Kako navodi Hoffmann, ovo je identična situacija koja je donedavno egzistirala u Srbiji gdje su masovno dolijetali "turisti" iz Tunisa i Burundija, koristeći se tada važećim uzajamnim bezviznim režimom.

Hoffmann je na ovaj način odgovorio na tvrdnje Šemsudina Mehmedovića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (SDA) koji je kazao da je u proteklih nekoliko mjeseci u BiH legalno ušlo više od 400 Čečena koji se nakon toga prebacuju do graničnog prijelaza Maljevac te tako pokušavaju ući u Republiku Hrvatsku.

VEZANI TEKST - Mehmedović upozorava: Čečenima koji su stigli u USK Hrvati nezakonito zabranjuju ulazak zato što su muslimani

Mehmedoivić je u izjavi za Faktor kazao da vlasti Hrvatske čine sve kako bi Čečene zadržali u BiH, a vodeće ljude Granične policije BiH optužio je za djelovanje po nalogu službenog Zagreba.

- Oni bježe od mobilizacije u Rusiji. Međutim, posljednjih nekoliko dana dešava se čudna situacija. Hrvatska policija prijeti zatvaranjem graničnog prijelaza jer je na njihovoj teritoriji, ukoliko Granična policija BiH pusti ruske državljane da izađu iz BiH. Te osobe mogu nesmetano napustiti našu zemlju, jer se u pravilu ne zadržavaju duže od 24 sata na teritoriju BiH. Sada hrvatska policija pokušava ostvariti pritisak na bh. stranu da te osobe, ruski državljani ostanu u BiH, odnosno da im naša Granična policija zabrani izlaz iz BiH i tako se stvara koncentracija ruskih državljana u blizinu graničnog prijelaza na bh. strani. Prema informacijama koje sam dobio s terena, šefovi u Graničnoj policiji BiH slijepo slušaju hrvatsku stranu i praktično rade u korist hrvatske policije - kazao je Mehmedović za Faktor.

Hoffmann, međutim, za HMS kaže da ruski državljani zloupotrebljavaju gostoprimstvo Bosne i Hercegovine.

- Više stotina državljana Ruske Federacije iz Čečenije, Dagestana itd. zadnjih dana slijeću u Sarajevo, navodeći kao razlog posjete turizam. Svi oni posjeduju znatne količine eura i unaprijed uplaćene vaučere za hotelski smještaj u Sarajevu. Nakon graničnih provjera sjedaju u taxi i umjesto u jedan od sarajevskih hotela upućuju se prema granici Republike Hrvatske s namjerom traženja azila. Ovim oni očito zloupotrebljavaju ukazano gostoprimstvo naše države koju koriste kao odskočnu dasku za ulazak u EU - tvrdi Hoffmann.

Savjetnik direktora GPBiH primjećuje još jedan sigurnosni problem.

- Prema stanovitim informacijama dio ovih Čečena pripada tzv. Kadirovcima koji ne samo da su obmanuli granične policajce BiH prilikom ulaska u našu zemlju, nego je i motiv njihovog ulaska u EU daleko od ostvarivanja azilantskog statusa - rekao je Hoffmann te dodao:

- Ova situacija predstavlja potencijalnu ozbiljnu prijetnju po sigurnost kako BiH tako i EU, upravo u svjetlu ratnog sukoba u Ukrajini.

Hoffmann je za HMS ponudio i svoj prijedlog načina rješavanja ovog problema.

- Smatram da bi ukidanje bezviznog režima s Ruskom Federacijom,imajući u vidu potrebe usklađivanja naše vanjske politike s politikom EU, otklonilo ovu ozbiljnu sigurnosnu prijetnju - kazao je Hoffmann.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.