open-navfaktor-logo
search
Obratili se javnosti
Resorno ministarstvo o zakonitosti štrajka u školama: Spriječiti anarhističko ponašanje Saudina Sivre
Škole će Ministarstvu, na dnevnoj osnovi, dostavljati informacije o provođenju štrajka svaki dan
AUTOR: Autor: Faktor
17.04.2024. u 12:55
get url
text
Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo do danas nije zaprimilo Odluku o štrajku upozorenja koji organizuje Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor SSOOiO KS, saopćili su iz ovog ministarstva.
- Neformalno smo dobili odluku o štrajku upozorenja, te u cilju objektivnog informisanja javnosti naglašavamo da smo školama uputili dopis o dosljednom poštivanju svih relevatnih propisa kojim se reguliše pitanje štrajka.
Navedenim dopisom traženo je od škola postupanje u skladu sa članom 154. Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog obrazovanja u KS.
S obzirom na to da navedeni član ugovora definiše prava i obaveze radnika koji učestvuju u štrajku, neophodno je isti primijeniti prilikom obračuna plaća i naknada iz radnog odnosa - naveli su iz Ministarstva.
 U narednim danima službenici Ministarstva i uposlenici Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja posjetit će škole kako bi sačinili službene zabilješke o pravima učenika na odgoj, obrazovanje i sigurnost koja su zagarantovana Konvencijom o pravima djeteta i shodnu članu 5. Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH.
- Škole će Ministarstvu, na dnevnoj osnovi, dostavljati informacije o provođenju štrajka svaki dan. Evidentno je da radnici u određenom broju škola ne učestvuju u štrajku niti ga podržavaju. Ministarstvo će putem Pravobranilaštva KS pokrenuti pitanje pred nadležnim sudom o zakonitosti ovog štrajka kako bi se zaštitila prava djece na odgoj, obrazovanje i sigurnost, te osigurala vladavina prava i spriječila samovolja i anarhističko ponašanje vođe sindikata - saopćeno je.
 Iz Ministarstva također izražavaju žaljenje što je došlo do obustave nastave.
Smatraju da su time ozbiljno ugrožena prava učenika i njihovih roditelja, s obzirom na to da je, kako tvrde, ukupna argumentacija za štrajk bazirana na insinuacijama, neistinama i zastrašivanju prosvjetnih radnika.  
Vlada Kantona Sarajevo će održati sutra press konferenciju s početkom u 14 sati, te tom prilikom i iznijeti svoj stav o ovom štrajku.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.