open-navfaktor-logo
search
Ko je u pravu
Hotelima Ilidža isključena voda: Šta kaže direktor ViK-a, šta odgovara Budnjo i ko koga "politički reketira"
Svakih nekoliko mjeseci krene se sa pričom oko isključenja vode Hotelima Ilidža, jer navodno nisu plaćena dugovanja, a vlasnik hotela Ilidža Alija Budnjo, kaže da vodu uredno plaćaju i nemaju ni jedne marke duga.
25.08.2020. u 17:05
get url
text

Enver Hadžiahmetović, direktor sarajevskog Vodovoda i kanalizacije, kaže da je  je voda Hotelima Ilidža isključena jer nisu platili dug.

- Već 24 mjeseca nismo u mogućnosti izmjeriti koliko su Hoteli Ilidža potrošili vode jer nam ne dozvoljavaju da očitamo brojilo. To se odnosi na period od 1. septembra 2018. do septembra 2020. godine. Ako je mjesečna paušalna potrošnja vode hotela od 12 do 15 hiljada maraka, onda nije teško izračunati koliko je to veliki dug – kazao je za Faktor Hadžiahmetović, navbodeći da se dug procjenjuje na oko 280 hiljada KM.

Direktor Vodovoda i kanalizacije tvrdi da se u Hotelima Ilidža koristi voda iz bunara koje imaju i da su napravljene prepravke na vodovodnim cijevima.

Gdje se gubi voda

- Htjeli smo da utvrdimo gdje nam se gubi nekih tri hiljade kubika vode, ali nam nije to dozvoljeno. Mi Hotele Ilidža ne isključujemo zbog duga, za to imamo druge razloge. Pošto koriste vodu iz vlastite bušotine oni je miješaju sa vodom koja ulazi u sistem ViK-a i to je veliki problem. Vlasnik Hotela Ilidža nema koncesiju za bunar i tu vodu može koristiti samo kao tehničku, ali ne i za piće jer po zakonu vodu za piće isporučuje samo ViK – ističe Hadžiahmetović.

Neka iz Vodovoda i kanalizacije pokažu i jedan račun koji nismo platili, a tvrdim da smo platili svaki račun i da nemamo ni marke duga, kazao je za Faktor Alija Budnjo, vlasnik Hotela Ilidža i pojasnio:

- Neka mi donesu račun i iste sekunde ću to platiti. Od prošle godine potrošnja vode se očitava elektronski i niko im ne brani da to učine. Paušalnu potrošnju vode neću nikada platiti. Plaćam samo ono što sam potrošio. Sud je donio odluku da oni pregledaju svoje instalacije u našim hotelima. Mi ih zovemo da njihov stručni kadar dođe i to uradi. Oni to odbijaju. Rekli smo im da se angažuje bilo koja stručna agencija i mi ćemo je platiti i opet nisu htjeli – kaže Budnjo.

Direktor Hadžiahmetović ne treba voditi brigu o mom bunaru, njegov je posao da pošalje račun koliko je potrošeno vode u hotelima ističe, Budnjo.

- Hadžiahmetović radi za javno komunalno preduzeće koje je u državnom vlasništvu. Oko vode iz bunara imaju državne institucije koje se time bave, a on ne zna ništa o tome, niti ima pravo da se miješa u to. Hotelima Ilidža nije isključena voda. Ovaj direktor jednostavno ne razumije se u posao koji radi. On je meni slao račune za odvodnju sumporne vode u kanalizaciju. Sumporna voda po zakonu ne smije ići u kanalizaciju, Hadžiahmetović, čak ni to ne zna – zaključuje Budnjo.  

Političko reketiranje

Iz hotela Ilidža na kraju je stiglo i saopćenje koje je potpisao vlasnik Alija Budnjo koje prenosimo u cjelosti:

- Tačni su senzacionalistički navodi KJKP VIK doo Sarajevo da je pet hotela u vlasništvu HBRD Hoteli Ilidža isključeno iz sistema vodosnabdijevanja u jeku pandemije COVID19, kada krizni štabovi insistiraju na higijenskim mjerama.

Ovakvo postupanje KJKP VIK je nezakonito, suprotno odredbama Uredbe o opštim uslovima za snabdijevanje vodom za piće, obradu i odvođenje otpadnih i atmosferskih voda koja zabranjuje isključenja u vrijeme epidemija i sličnih vanrednih okolnosti.

Time je KJKP VIK dao do znanja da ove mjere nije poduzeo zabrinut za zdravlje građana nego, upravo suprotno, kako bi naudio i Hotelima Ilidža i korisnicima njihovih usluga, a posebno kako bi prouzročio nedolazak gostiju u ionako upropaštenoj turističkoj sezoni.

Ovakvo djelovanje KJKP ViK je samo nastavak političkog reketiranja i neprincipijelne medijske kampanje nanošenja štete jednom od rijetkih privrednih društava čija je privatizacija uspjela.

Neistinite su tvrdnje da je Kantonalni sud u Sarajevo u Rješenju broj  65 0 Ps 821030 20 Mož  od 03.07.2020. godine utvrđivao da li je HBRD Hoteli Ilidža propisno koristio usluge KJKP VIK, te su neistiniti navodi da je taj sud naložio isključenje HBRD Hoteli Ilidža sa sistema vodosnabdijevanja.

Postupak koji je pravosnažno okončan navedenim Rješenjem Kantonalnog suda u Sarajevu je postupak po prijedlogu HBRD Hoteli Ilidža d.d. Ilidža za određivanje mjere osiguranja protiv KJKP Vodovod i kanalizacija doo Sarajevo, jer je KJKP VIK 19.12.2019. godine isključio objekte HBRD Hoteli Ilidža iz sistema vodosnabdijevanja.  

Razlog isključenju u decembru 2019. godine sa sistema vodosnabdijevanja je bila neistinita  tvrdnja KJKP VIK o „onemogućavanju ulaska radi pregleda zajedničkih i unutrašnjih instalacija ovlaštenom predstavniku davoaca komunalnih usluga“, a danas KJKP VIK tvrdi da je razlog isključenju navodni dug.

Predmet sudskog postupka je bila procedura u kojoj je KJKP ViK isključio Hotele Ilidža iz sistema vodosnabdijevanja za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika 2019. godine.

Okončan je tek postupak po prijedlogu za izdavanje mjere osiguranja, ali nije okončan postupak po tužbi HBRD Hotela Ilidža niti su okončani upravni sporovi po tužbama HBRD Hoteli Ilidža protiv KJKP VIK zbog nezakonito provedene procedure koja je prethodila isključenju i zbog nepravilno utvrđenog činjeničnog stanja od strane KJKP VIK.

Netačnim parafraziranjem sudske odluke, direktor KJKP ViK zloupotrebljava svoj položaj sa ciljem nanošenja štete HBRD Hoteli Ilidža i obmanjivanja javnosti, pa će za svaku štetu biti odgovoran i procesuiran ne samo KJKP VIK nego i gospodin Enver Hadžiahmetović lično.

Obzirom da se navedeni postupak vodio zbog isključenja HBRD Hoteli Ilidža sa sistema vodosnabdijevanja, jer navodno HBRD Hoteli Ilidža nisu omogućili pregled unutrašnjih vodovodnih instalacija od strane KJKP VIK, Hoteli Ilidža ovim putem obavještavaju javnost da su sve vrijeme insistirali da  VIK izvrši kontrolu i utvrdi ispravno i potpuno činjenično stanje na terenu.

Osim toga, KJKP VIK ima mogućnost daljinskog očitanja svojih brojila, pa je jasno da optužbama o onemogućavanju pregleda unutrašnjih instalacija radi očitovanja brojila direktor Hadžiahmetović želi dezavuisati javnost i odigrati političku igru u cilju nanošenja štete HBRD Hoteli Ilidža i reketiranja ovog privrednog društva.

HBRD Hoteli Ilidža d.d. Ilidža su u novembru 2019. godine zabranili  radnicima KJKP VIK doo Sarajevo da ulaze u hotelske sobe u kojem su boravili gosti, te da ulaze u kuhinju bez prezentiranja sanitarnih knjižica. A sada drže predavanja o kabadahijskom ponašanju.

Međutim, kada su uvedene mjere zaštite od pandemije koronavirusa, HBRD Ilidža d.d. su u nekoliko navrata i usmeno i pismeno tražili da KJKP VIK dođe  i  izvrši kontrolu, jer u hotelu nije bilo gostiju. KJKP ViK doo Sarajevo se oglušio na sve te pozive.

Iz navedenog je jasno da KJKP ViK i njegovom direktoru nije interes pravilno i potpuno utvrđenje činjenica, nego pronalaženje navodnih razloga za narušavanje ugleda HBRD Hoteli Ilidža.

Hoteli Ilidža obavještavaju javnost da su se odazvali pozivu KJKP ViK za održavanje sastanka 24.08.2020. godine, na kojem nije učestvovao direktor Hadžiahmetović. Punomoćnici HBRD Hoteli Ilidža su opet tražili da se izvrši pregled instalacija od strane stručnjaka, na šta KJKP VIK nije pristao nego su danas isključili vodu. 

Danas, kao razlog za isključenje KJKP ViK iznosi tvrdnju da Hoteli Ilidža imaju dugovanja prema KJKP ViK, što nije istinito. HBRD Hoteli Ilidža uredno izmiruju sve svoje obaveze prema KJKP ViK, zaključno sa 31.07.2020. godine.

Dakle, KJKP ViK je u decembru 2019. godine isključio vodu HBRD Hoteli Ilidža sa obrazloženjem da im se ne dozvoljava pristup unutrašnjim instalacijama. Kada su Hoteli Ilidža omogućili pristup sobama i kuhinjama, u kojima se nalaze unutrašnje instalacije, KJKP ViK je naveo novi razlog: navodna dugovanja.

Iz navedenog je jasan cilj i motiv KJKP VIK i gospodina Hadžiahmetovića.

Iako KJKP VIK doo Sarajevo nema pravosnažnu odluku kojom im se dozvoljava pristup i pregled instalacija Hotela Ilidža, HBRD Hoteli Ilidža i dalje poziva VIK doo Sarajevo da se izvrši pregled instalacija od strane stručne komisije.

VEZANI TEKST - Konaković se, kad je teško, uvijek sjeti Budnje: Zaboravio da je "halalio" milione koji su trebali završiti u budžetu

Potpuno su neistiniti i suprotni kontinuiranim nalazima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo navodi direktora KJKP VIK doo Sarajevo da postoji opasnost da je voda hotela neispitana i da je upitno da li ista sadrži teške metale.

Iz ove neistinite konstatacije direktora KJKP  VIK doo Sarajevo  proizilazi da uposlenici KJKP VIK doo Sarajevo ne raspolažu elementarnim podacima o šahtovima koji su u posjedu HBRD Hoteli Ilidža, o snabdijevanju vodom iz javnog sistema, o termomineralnoj vodi koja izlazi iz eruptivnog vrela.

Današnje isključenje Hotela Ilidža iz sistema vodosnabdijevanja je protuzakonito i direktno usmjereno na kršenje obaveznih higijenskih mjera u uslovima pandemije, dakle, upereno protiv zdravlja ljudi i nastavak političkog reketiranja kadrova Elmedina Konakovića, dužnika privrednog subjekta HBRD Hoteli Ilidža, navodi se u saopćenju Hotela Ilidža.

 

 

 

                                                                                                   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.