open-navfaktor-logo
search
Pridružili se kosponzorima
Hrvatska podržala Rezoluciju o Srebrenici
AUTOR: Fena
02.05.2024. u 21:56
get url
text
FOTO: Fena
Hrvatska se, kao i brojne druge članice EU-a, pridružila kosponzorima Rezolucije o Srebrenici čiji su predlagači Njemačka i Ruanda, a o kojoj bi Generalna skupština UN-a trebala glasati u maju. Usaglašeni prijedlog Rezolucije upućen je predsjedniku Generalne skupštine UN-a Dennisu Francisu, piše HRT.
Rezolucija poziva da se 11. jula uspostavi kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, još jednom osuđuje sve postupke kojima se veličaju počinioci ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida utvrđenih presudama međunarodnih sudova, ističe važnost dovršetka postupka potrage za posmrtnim ostacima preostalih žrtava koji do sada nisu pronađeni i poziva na nastavak procesuiranja počinilaca genocida koji su još na slobodi.
Rezolucijom se namjerava pozvati sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida, poštuju međunarodno običajno pravo o sprečavanju i kažnjavanju genocida uz poštivanje relevantnih odluka Međunarodnog suda pravde (ICJ).
Od generalnog sekretara UN-a traži se uspostava programa informiranja pod nazivom "Genocid u Srebrenici i Ujedinjene nacij", koji bi trebao biti u primjeni već uoči naredne godine kada se obilježava 30. godišnjica genocida u Srebrenici.
Sve države članice UN-a, kao i nevladine organizacije i civilno društvo, predlagači Rezolucije istovremeno pozivaju na odgovarajuće aktivnosti u znak sjećanja i odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine.
Srbija se pak usvajanju Rezolucije odlučno protivi i poduzima sve ne bi li što veći broj članica UN-a uvjerila da barem ostanu suzdržane pri glasanju na Generalnoj skupštini.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.