open-navfaktor-logo
search
Porijeklom iz Španije
Hrvatska povukla iz prodaje ribu punu parazita, šta kažu u Agenciji za sigurnost hrane BiH
Državni inspektorat Hrvatske opozvao je svježu skušu porijeklom iz Španije zbog utvrđene prisutnosti parazitaAnisakis spp., izvijestila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).
10.05.2023. u 08:05
get url
text

Proizvod LOT FB23119594 nosi oznaku " upotrijebiti do 11. maja 2023, zona ulova Zona FAO 27.VIIIc, sjevernoistočni Atlantik, Biskajski zaljev - jug&quot.

- Opozvani proizvod nije u skladu s Uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Evropske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane i Uredbom (EZ) o utvrđivanju određenih higijenskih pravila za hranu životinjskog porijekla - navedeno je iz HAPIH-a.

Da li ove namirnice ima u trgovinama u našoj zemlji u Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine kažu "kako do ovog trenutka putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) nisu obaviješteni da je na tržište BiH isporučena namirnica koja se povlači sa tržišta Hrvatske".

- Do ovog trenutka informacija o navedenom proizvodu nije zaprimljena ni od strane inspekcijskih organa BiH, nadležnih za službene kontrole zdravstvene ispravnosti i higijene hrane. U skladu sa članom 25. Zakona o hrani, subjekti koji obavljaju djelatnosti u vezi s hranom u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije dužni su osigurati da hrana zadovoljava odredbe propisa o hrani relevantnih za njihove djelatnosti i nadzirati poštivanje propisa - naveli su iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.