open-navfaktor-logo
search
Jačanje države
Humanitarni Fond Atlanta za devet mjeseci podijelio 625 hiljada KM donacija i stipendija
Humanitarni Fond Atlanta (HFA) koji djeluje u okviru džemata Zajednice Bošnjaka Georgije (SAD) za prvih devet mjeseci 2021. godine u Bosni i Hercegovini je u vidu donacija i stipendija dodijelio 625.000 maraka. 
30.09.2021. u 14:44
get url
text

Fond djeluje kao neprofitna organizacija, a sa radom zvanično je počeo 09. maja 2010. godine.

Humanitarnim fondom rukovodi Upravni odbor od 6 članova. Za nešto vise od 11 godina djelovanja, HFA je pružio pomoć za blizu 2.400 porodica u BiH. Iz godine u godinu, HFA postize sve bolje rezultate sa sve većim ukupnim iznosom doniranog novca u BiH.

Ovogodišnji iznos od 625.000 KM veći je za oko 165.000 KM u oddnosu na cijelu 2020. godinu.

Ističu kako su u ovoj godini pružili pomoć za ukupno 117 porodica iz 43 općine u BiH. Od ovog ukupno doniranog iznosa, za stipendije učenika i studenata, Fond je donirao oko 170.000 KM.

Kroz projekat stipendiranja, Fond postiže veoma velike rezultate i trenutno stipendira 139 učenika i studenata.

- U ovoj 2021. odobrene su 64 nove stipendije, dok je 18 stipendista završilo svoje studiranje i svi su danas stručnjaci iz raznih oblasti, doktori, profesori i nosioci drugih zvanja. Pored stipendija kao najvećeg doniranog iznosa po određenoj kategoriji, Fond je najviše donirao za liječenje bolesnih osoba - navode.

Sa iznosom od oko 104.000 KM pružena je pomoć za liječenje i razne vrste operacija bolesnih u BiH. Sa novčanim iznosom od oko 26.000 KM Fond je platio operacije zgloba za dva dječaka koje su veoma uspješno izvršene u Turskoj, čime su dječaci spašeni od trajne invalidnosti i sada su potpuno zdravi.

Uoči mjeseca ramazana sa iznosom od 20.500 KM Fond je pomogao narodne kuhinje u manjem bh. entitetu (u Zvorniku, Srebrenici, Janji, Doboj istou, Prijedoru, Sanskom Mostu, Bosanskom Novom, Bosanskoj Dubici i Banjoj Luci).

Sa iznosom od oko 62.000 KM Fond je u ovoj godini podržao adaptacije kuća koje su ili izgorjele od požara ili su se nalazile u jako lošem stanju zbog starosti i bila je nužna adaptacija (u Velikoj Kladuši, Bužimu, Novom Travniku, Ilijašu, Bosanskoj Dubici, Živinicama i Bratuncu).

Za dvoje djece iz Bratunca koji su ostali bez oba roditelja, za rješavanje stambenog pitanja, Fond je za nekoliko dana sakupio i donirao oko 74.000 KM.

- Sa iznosom od 6.000 KM donirali smo sjemena za sjetvu našim povratnicima, dok smo sa iznosom od oko 24.000 KM kupili i donirali sitnu i krupnu stoku za nekoliko porodica u BiH. Sve donacije HF realizuju se javno i transparetno i isključivo putem TV emisija "Ispuni mi želju" Hayat TV i emisije "Istina" koju vodi i uređuje humanistkinja Munira Džabija. Sve donacije i stipendije uručuju se lično porodici kojoj je i namjenjeno putem navedenih TV emisija i drugog posrednika nema između Fonda kao donatora i porodice kojoj je to i namjenjeno – navode iz ovog humanitanog fonda.

Fond trenutno broji 657 porodica u članstvu iz 23 države Sjeverne Amerike i sa tom članarinom i donacijama, postiže sve navedene rezultate.

- Veliki broj članova koji se konstantno povećava i naš konstantni rast iz godine u godinu, daju dovoljno razloga da vjerujemo da će ovaj Fond još dugo godina djelovati i svojim djelovanjem biti od koristi mnogima u BiH, čime jačamo i svoju državu, na čemu ćemo i dalje maksimalno raditi – zaključuju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.