open-navfaktor-logo
search
Iz Krajine s ljubavlju
Humanitarni paketi iz Bihaća krenuli za Tursku
Univerzitet u Bihaću sa Islamskim pedagoškim fakultetom u Bihaću i u saradnji sa Medžlisom IZ Bihać, Mrežom mladim, Unijom studenata i Vijećem mladih Unsko-sanskog kantona je na inicijativu Ambasade Republike Turske u Sarajevu pokrenuo humanitarnu akciju pod nazivom "Iz Krajine s ljubavlju", gdje su prikupili i sortirali značajnu humanitarnu pomoć i proslijedili Međunarodnom forumu solidarnosti Emmaus u Bosni i Hercegovini, koji će za nekoliko dana tu pomoć dostaviti ugroženom stanovništvu Turske i Sirije.
03.03.2023. u 17:17
get url
text

- Nakon stravičnog zemljotresa koji je pogodio Tursku i Siriju, sasvim je bilo logično za očekivati da će naš narod tražiti rješenja kako da pomogne tom narodu, jer ono što se desilo tom narodu nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Na inicijativu ambasade R Turske i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, gore pomenute organizacije su u Bihaću organizirale prikupljanje. Zahvalan sam našem rektoru prof. dr. Fadilu Islamoviću i glavnom imamu Medžlisu IZ Bihać Mensur-ef. Ćehiću koji su sve kapacitete Univerziteta i Medžlisa IZ Bihać stavili na raspolaganje, kao i našoj omladini koja djeluje pri Mreži mladih i Uniji studenata.

Naš narod je još jednom pokazao zavidan nivo solidarnosti, jer naš narod nije zaboravio kroz šta sve je prošao u toku agresije na našu domovinu od 1992. do 1995. godine, te su dali svoj maksimum kroz humanitarne organizacije i kroz aktivnosti Islamske zajednice u BiH – rekao je dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić.

Medžlis IZ Bihać je u svim dosadašnjim akcijama i prije ovih razornih zemljotresa pokazivao visoku svijest i maksimalnu posvećenost. Svi džemati su se odazvali na sergiju koju je Islamska zajednica organizirala i dali svoj doprinos u iznosu većem od 83.000 KM samo u novcu, a kroz humanitarne organizacije, kroz prikupljanje humanitarnih paketa i na druge načine, građani Bihaća i cijele Bosne i Hercegovine su položili ispit humanosti, suosjećanja i ljudskosti.

- Isti dan kada se desio zemljotres i kada smo putem medija vidjeli o kakvim razmjerama katastrofe je riječ, Islamska zajednica je uključila sve svoje resurse i kroz svoje medžlise i džemate se uključila u akciju podrške narodu Turske i Sirije. Kroz ovaj projekat "Iz Krajine s ljubavlju" smo prikupljali ono što su nam sugerisali iz ambasade R Turske iz Sarajeva, a to su: deke, vreće za spavanje, sredstva za zagrijavanje, nova ili nekorištena odjeća i dr. Ponoviću ono što mi svjedočimo u kontinuitetu, a to jeste da je naš narod položio ispit islamske solidarnosti  i gotovo da nema onih koji se u skladu sa svojim mogućnostima nisu odazvali u ovu akciju.

Pored ovih neophodnih sredstava koje smo prikupili i koje danas šaljemo iz našeg grada, u našim džamijama u Bihaću smo prikupili preko 83.00 KM, a našem muftijstvu preko 600.000 KM, a na nivou Islamske zajednice u domovini i dijaspori preko sedam miliona KM. To samo govori da je Islamska zajednica visoko odgovorna organizacija i njeni članovi znaju kada i u kojim okolnostima trebaju dati svoju podršku. I želim istaći da ovo nije samo pomoć i podrška muslimanima. Mi smo do sada kroz naše džemate i našu organizaciju pomagali svim unesrećenim ljudima, ma gdje oni bili i živjeli i bez obzira na boju kože ili vjeru, naš narod je bio uz njih – poručio je glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić.

Šleper sa humanitarnim paketima je iz Bihaća krenuo prema Doboju, gdje će se ova pomoć pridružiti pomoći kojeg Emamaus prikuplja od građana cijele Bosne i Hercegovine i naredne sedmice je planirano da nastave put Turske i Sirije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.