open-navfaktor-logo
search
A nije decembar
I danas, usred augusta, u nekoliko bh. gradova udišemo nezdrav zrak; Podić: Od 160.000 vozila u KS, tri četvrtine su dizelaši
Iako je sredina augusta, stanovnici Sarajeva, te još nekoliko grada u Bosni i Hercegovini, danas su disali zagađen zrak.
17.08.2023. u 19:17
get url
text

Na stranici Ekoakcija, prema mjerenjima izvršenim u 18 sati, navedeno je kako indeks kvalitete zraka iznosi 126 i okarakterisan je kao - nezdrav za osjetljive grupe.

Zbog toga bi oboljelih od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Ovakav zrak danas su disali i stanovnici Tuzle, Zenice, Tešnja, Kaknja, Visokog, dok je najzagađeniji zrak izmjeren u Maglaju.

Anes Podić, predsjednik Udruženja "Eko akcija", kaže kako su automobili razlog zagađenog zraka.

Trenutno u Kantonu Sarajevo ima više od 160.000 registrovanih motornih vozila. Od tog broja, prema riječima Podića, skoro tri četvrtine su sa pogonom na dizel, koji daleko više zagađuju od motornih vozila sa pogonom na benzin.

- Uvođenje tzv. "eko testa" za vlasnike motornih vozila u Federaciji BiH ni na koji način nije doprinijelo poboljšanju nivoa emisija koji dolazi iz saobraćaja. Na stanicama tehničkog pregleda širom Federacije BiH i dalje je moguće registrovati sve i svašta - naglašava Podić.

Smatra kako je najbolji način smanjenja emisija, koje dolaze iz saobraćaja, poboljšanje javnog prijevoza.

- Tek dramatičnim poboljšanjem kvaliteta i obima javnog prijevoza u Sarajevu bit će moguće smanjiti broj automobila koji saobraćaju na ulicama, a time i smanjenja zagađenja zraka kojeg uzrokuju - istakao je Podić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.