open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
I EU u BiH poručila Dodiku: Nema pravnog ni racionalnog osnova za pozive na "mirno razdruživanje"
AUTOR: Faktor
24.05.2024. u 15:56
get url
text
Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini uputila je saopćenje povodom aktuelne političke situacije u našoj državi, te između ostalog poručila da ne postoji pravni, činjenični ili racionalan osnov za pozive na "mirno razdruživanje" Bosne i Hercegovine. 
O "razdruživanju" učestalo govori Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, naročito zbog Rezolucije o genocidu u Srebrenici koju je jučer usvojiča Generalna skupština UN-a. 
- Srebrenički genocid je historijska činjenica utvrđena u sudskim postupcima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. godine i Međunarodnim sudom pravde 2007. godine. Pomirenje se može graditi isključivo na istini, miru i pravdi, te empatiji i poštivanju svih civilnih žrtava. Sama Evropska unija utemeljena je na ovim principima nakon Drugog svjetskog rata - podsjećaju iz Delegacije EU-a u BiH.
Pozivaju "lidere u Bosni i Hercegovini da u potpunosti usmjere svoje napore na stvaranje ambijenta pogodnog za pomirenje i reforme nužne za ostvarivanje napretka na evropskom putu".
- Građani širom Bosne i Hercegovine žele svjetliju budućnost i zainteresovani su da njihovi lideri iznađu konstruktivne načine za suočavanje s naslijeđem prošlosti.
Ne postoji pravni, činjenični ili racionalan osnov za pozive na "mirno razdruživanje" Bosne i Hercegovine. To ne vodi nigdje i kreira nedopustive strahove među građanima - dodaju iz Delegacije EU-a.
Ukazali su da je Evropska unija između ostalog i kroz EUFOR nedvosmisleno posvećena suverenitetu, teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku i međunarodnom subjektivitetu Bosne i Hercegovine, kao i sigurnom i sigurnom okruženju.
- Zeleno svjetlo Evropskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom uslijedilo je nakon reformi koje su rezultat doprinosa svih aktera koalicije na državnom nivou. Reforme su zajednički uspjeh koalicionih stranaka i svih građana Bosne i Hercegovine. Od najveće je važnosti da domaći lideri prate jedini realni put: rad na daljnjim reformama i napretku na evropskom putu, kao što je najsigurnija garancija buduće stabilnosti i prosperiteta za Bosnu i Hercegovinu - zaključuju iz delegacije EU-a.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.