open-navfaktor-logo
search
Nova naredba
I na otvorenom i u zatvorenom: U BPK okupljanja ograničena na 15 osoba
Zbog pogoršane epidemiološke situacije u vezi pojave i širenja koronavirusa i visoke incidence obolijevanja kao i smrtnih slučajeva na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK), Krizni štab kantonalnog ministarstva zdravstva donio je novu naredbu kojom se, između ostalog, okupljanje na otvorenom i u zatvorenom prostoru ograničava na 15 osoba.
17.03.2021. u 15:57
get url
text

Po riječima predsjednika Kriznog štaba ministra zdravstva BPK Eniza Halilovića ova naredba ne važi za sve segmente.

- Iz tog dijela naredbe izuzimaju se obrazovne ustanove te sjednice Skupštine BPK, sjednice gradskog i općinskih vijeća, uz poštivanje naredbi Kriznog štaba Federalnog ministratsva zdravstva, kao i ostalih epidemioloških mjera. Također, zabranjuju se i posjete osobama smještenim u JU Dom za stara i iznemogla lica Goražde kao i organiziranje svih amaterskih-rekreativnih treninga u zatvorenom prostoru, rekreativnih kontakt sportova i to za sve koji nisu u takmičarskom - trenažnom procesu, kao i svim rekreativnim plesnim školama i kulturno-umjetničkim društvima - pojašnjava Halilović.

Naredbom je dozvoljeno održavanje profesionalnih sportskih natjecanja u otvorenom i zatvorenom prostoru, ali bez prisustva publike, uz obavezno pridržavanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

- Privredna društva i poduzetnici koji se bave trgovinom na malo (marketi, supermarketi, hipermarketi, tržni centri, štandovi/tezge i sl.), uključujući i zelene pijace, kao i državni organi, organi lokalne samouprave, javne ustanove i preduzeća i drugi subjekti koji vrše javna ovlaštenja, banke, pošte i druge pravne osobe, koje neposredno pružaju usluge građanima u šalter salama, obavezna su da odrede jednu ili više osoba koje će biti odgovorne za poštivanje mjera nošenja zaštitne maske i držanja fizičke distance građana, odnosno korisnika usluga prilikom ulaska u ove objekte - stoji u naredbi.

Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Goražde naređeno je da kontinuirano kontrolira provođenje ovih naredbi i naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, a ova naredba je stupila na snagu danas i važit će 14 dana.

Krizni štab je donio i zaključak kojim se od Vlade BPK Goražde traži da hitno putem Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde osigura interventna novčana sredstva za zdravstvene ustanove sa područja BPK Goražde za neophodnu nabavku lijekova, kisika kao i za angažovanje spoljnih saradnika (anesteziologa, pulmologa) kao i drugog neophodnog kadra. Svim zdravstvenim ustanovama, naloženo je da ukoliko dođe do povećanog broja i hospitalizacije pacijenata oboljelih od COVID-19,  u drugim objektima van bolničkog prostora, da stave na raspolaganje sve svoje kapacitete te u zajedničkoj koordinaciji izvrše preraspodjelu potrebnih medicinskih i drugih kadrova.

Od Zavoda za javno zdravstvo zatraženo je da u koordinaciji sa Ministarstvom za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde hitno dostavi prijedlog za dalji način odvijanja nastave u obrazovnim ustanovama na području ovog kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.