open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom BiH
I partneri bili protiv: Zasad ništa od kadrovskih želja HDZ-a u imenovanju generala, pominjan neinteligentan stav Pendeš
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije danas prihvatio da po hitnom postupku razmatra HDZ-ove dopune Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine koje se odnose na imenovanja generala. Hitni postupak HDZ-ovog zakona odbijen je jer su protiv bili i zastupnici stranaka "Trojke", HDZ-ovog partnera u vlasti.
28.02.2024. u 14:35
get url
text

Dopune Zakona o odbrani BiH predložila delegatkinja iz HDZ-a Marina Pendeš. Njima je predviđeno da, ako Parlament BiH u roku od 45 dana ne potvrdi odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine o imenovanju generala, ministar odbrane šalje novi spisak. Ovakav HDZ-ov prijedlog uslijedio je nakon što je Predsjedništvo BiH umjesto Marka Stojčića imenovalo Martina Propadala, što se nije svidjelo HDZ-u, pa nisu dozvolili potvrdu odluke Predsjedništva BIH u Parlamentu BiH.

Ovo što je predložio HDZ sada ide u redovni postupak, što znači da mora dobiti mišljenja komisija i daje mogućnost ulaganja amandmana. 

Prehodno je zakon usvojen u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH glasovima HDZ-a i SNSD-a. Njihovi glasovi pak u Zastupničkom domu danas nisu bili dovoljni bez stranaka "Trojke", odnosno SDP-a, Naše stranke i NiP-a.

Komentirajući predložene dopune zakona, zastupnik NES-a Jasmin Emrić je kazao da u cjelosti politiziraju sistem komandovanja u postupku postavljenja profesionalnih vojnih lica, te da je krajnji scenarij da se iz političkih razloga blokira svako daljnje imenovanje čime se preuzima rizik slabljenja Oružanih snaga. 

Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović je podjetio da je on imao inicijativu koja se tiče života u BiH i nije imala politički karakter, te da je tada Pendeš na komisiji oborila tu inicijativu i "govorila vrlo uvredljivo, arogantno" o tome kako misli da je glupo da zastupnici koji pripadaju većini predlažu zakone.

- Taj stav je besmislen, neinteligentan i nema uporišta, sada sam iznenađen da Pendeš čiji je (misleći na HDZ) zamjenik ministra u Ministarstvu odbrane, da ona predlaže ovaj zakon - rekao je Kojović, dodavši da je Pendeš dodala sloj licemjersva i najavio da neće podržati dopune zakona.

Glasanje o hitnom postuzopku zakona o odbrani BiH

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.