open-navfaktor-logo
search
Zarazno oboljenje
I u Kantonu Sarajevo proglašena epidemija morbila; Hasanović: Nećemo uvoditi nove mjere
Nakon Tuzle, Živinica i Bijeljine, i na području Kantona Sarajevo proglašena je epidemija zarazne bolesti morbila.
10.02.2024. u 09:03
get url
text

Ovo je objavljeno u Službenom listu Federacije Bosne i Hercegovine i Službenim novinama KS.

VEZANI TEKST - Ministar Hasanović: U KS 18.000 djece nevakcinisano, danas potvrđena još tri slučaja morbila

Prema objavi, tokom trajanja epidemije, bit će sprovedene mjere predviđene Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Ove mjere uključuju edukaciju o prevenciji zaraznih bolesti, rano otkrivanje izvora zaraze i puteva prenošenja, prijavljivanje i izolacija oboljelih, hospitalizacija i liječenje, kao i pojačanu imunizaciju djece.

Enis Hasanović, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, zajedno s Vladom KS, ima ovlasti da naredi dodatne mjere.

Finansiranje ovih mjera bit će izdvojeno iz redovnih sredstava zdravstvenih ustanova za tekuću godinu. Naredba o ovim mjerama stupit će na snagu od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH" i Službenim novinama Kantona Sarajevo.

Međutim, ministar Hasanović za Faktor je kazao da uvođenja novih mjera neće biti, te da su sve što je bilo potrebno, Vlada KS, odnosno Ministarstvo zdravstva te ostale nadležne službe u KS, već ranije uvele.  

- Ministarstvo zdravstva KS poslalo je zahtjev Federalnom ministru zdravstva i direktoru Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Siniši Skočibušiću, da nam daju saglasnost, nakon što je proglašenje epidemije od nas zatražio Zavod za javno zdravstvo KS. Mi smo na sastanku sa svim zdravdstvenim ustanovama u KS već ranije donijeli zaključke i odluke i poduzeli potrebne mjere. Što se tiče novih mjera, one se neće uvoditi. Nakon svih suglasnosti, te naših službi u Vladi i mišljenja ureda i ministarstva finansija te usvajanja informacije na Vladi KS, ja sam potpisao tu odluku o proglašenju epidemije i poslali smo u Službene novine - naveo je Hasanović.

 VEZANI TEKST - Od jutros u dva otvorena punkta u Sarajevu vakcinisano 60 djece

Zavod za javno zdravstvo KS je 22. januara zaprimio prve tri prijave obolijevanja od zarazne bolesti morbila (krzmak, ospice). Do jučer 9. februara, zaprimljeno je 45 prijava obolijevanja od ove bolesti, od čega je 15 laboratorijski potvrđenih slučajeva.

S obzirom da su svi kriteriji, koje je postavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ispunjeni, Zavod je još 25. januara prijavio epidemiju morbila i dao prijedlog Ministarstvu zdravstva za proglašenje epidemije ove zarazne bolesti na području KS.

Ministar Hasanović krajem januara za Faktor je iznio poražavajući podatak da je na području KS 18.000 nevakcinisane djece.

- Podaci nevakcinisane djece su katastrofalni i ako želimo da nam mališani ne obolijevaju, moramo ih podhitno vakcinisati - istakao je Hasanović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.