open-navfaktor-logo
search
Predmet "Start"
Ibrahimu Hadžibajriću i Almi Destanović produžen pritvor za još dva mjeseca
Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog Tužilaštva KS i za još dva mjeseca produžio pritvor Ibrahimu Hadžibajriću, načelniku Općine Stari Grad, i sekretarki Općine Almi Destanović.
09.06.2023. u 13:47
get url
text

Informacija je Faktoru potvrđena iz Kantonalnog suda. 

Tužilaštvo je za Hadžibajrića produženje pritvora zatražilo zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu utjecajem na svjedoke ili saučesnike, te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, dok je za Destanović produženje pritvora traženo zbog opasnosti od bjekstva, te također opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Tužilaštvo je na jučer održanom ročištu u Sudu insistiralo na produženju pritvora, a kako je istaknuo tužilac Darko Soldat, u dosadašnjem dijelu istrage saslušan je određeni broj svjedoka, odnosno uposlenika Općine, čiji su iskazi, kako je naveo, potvrdili navode Tužilaštva da su ponašanjem Hadžibajrića i Destanović potpuno suspendovani organi odlučivanja.

Kazao je da je istraga proširena za dvije tačke u odnosu na Hadžibajrića - prva se odnosi na neprijavljivanje imovine, a druga se tiče krivotvorenja spisa.

Hadžibajrić i Destanović uhapšeni su prije mjesec u akciji pod nazivom "Start".

VEZANI TEKST - Detalji sa ročišta: Tužilac insistira na produženju pritvora za Hadžibajrića i Destanović, odbrana traži kućni pritvor

Osim njih dvoje, uhapšeni su još i Hadžibajrićev sin Seid, Elmedin Karišik, te Mehmed Dedić i Emina Rogo, koji su predati Tužilaštvu BiH, na čiji prijedlog im je također Sud BiH odredio pritvor.

Sud BiH je također produžio pritvor mlađem Hadžibajriću, kao i Elmedinu Karišiku. 

Tužilaštvo ih tereti za krivična djela organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, pranje novca te primanje i davanje dara.

- Sumnjiče se da su od 2019. do maja 2023. godine Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik organizirali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i druge osobe. Pojedini članovi grupe su međusobno komunicirali putem instalirane aplikacije Sky, kako bi prikrili tragove i u konačnici dogovarali počinjenje krivičnih djela. Terete se da su nezakonito izdavali u zakup parking prostore na području Općine Stari Grad za najmanje tri firme nad kojima su imali kontrolu i nezakonito zaradili više stotina hiljada maraka - saopćeno je ranije iz Tužilaštva KS.

Osumnjičenom Hadžibajriću dodatno se na teret stavlja i nezakonito dodjeljivanje nekretnine jednoj osobi sa područja Stari Grad, od koje je primio mito u iznosu od 150.000 KM.

U međuvremenu, Općinsko vijeće Stari Grad usvojilo je inicijativu za opoziv načelnika Hadžibajrića.

VEZANI TEKST - Potvrđeno za Faktor: Agencija pečati parkinge za koje se sumnja da ih je Hadžibajrić nezakonito izdavao

Nakon izglasavanja inicijative vijeće ima rok od 30 dana da donese konačnu o pokretanju opoziva. Nakon tog roka, ukoliko odluka bude usvojena, u roku od 60 dana mora se formirati komisija koja će provesti referendum na teritoriji Općine Stari Grad.

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu jutros su službenici Agencije za upravljanje oduzetom imovinom, u pratnji pripadnika Sudske policije FBiH i MUP-a Kantona Sarajevo počeli plijeniti imovinu za koju se sumnja da je stečena krivičnim djelom.

Radi se o preuzimanju udjela nad parking prostorima koje je Općina, kako to tvrdi Tužilaštvo KS, nezakonito izdavala trećim licima. Radi se o, kako nam je potvrđeno, tri firme koje su obuhvaćene naredbom o sprovođenju istrage.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.