open-navfaktor-logo
search
Ko je za, ko protiv
Igre u Parlamentu BiH: Ni HDZ-ove ni "tehničke" izmjene Izbornog zakona neće proći
Izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje su po hitnoj proceduri predložili delegati HDZ-a, jedina tačka dnevnog reda hitne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koju je predsjedavajući ovog doma Dragan Čović zakazao za sutra.
25.04.2022. u 20:34
get url
text

Dan kasnije na Zastupničkom domu trebale bi biti razmatrane izmjene Izbornog zakona BiH koje se tiču integriteta izbora. Predložili su ih zastupnici četiri parlamentarne stranke, SDA, SDP, Naše stranke i SBB-a, nakon što su tekst dostavili iz Delegacije EU-a u BiH, OSCE-a i Ambasade SAD-a na bazi onoga što su političke stranke u BiH uspjele dogovoriti na pregovorima.

Ali nijedan od ova dva prijedloga najvjerovatnije u konačnici neće proći. Razlika je samo u tome hoće li odmah ili malo kasnije "pasti".

VEZANI TEKST - Izetbegović za Faktor o HDZ-ovom prijedlogu Izbornog zakona: Tražit ćemo od Čovića da otkaže sjednicu Doma naroda

Bakir Izetbegović, drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda i predsjednik SDA, kazao je da SDA traži od Čovića da otkaže sjednicu "koju je sam zakazao, jer nisu stvoreni uvjeti za razmatranje i usvajanje izmjena Izbornog zakona".

Ali kada god HDZ-ov prijedlog bude na sjednici Doma naroda, podržat će ga SNSD, što će omogućiti da bude usvojen u ovom domu jer je dovoljno da ga podrži trećina delegata iz svakog entiteta, a HDZ ima četiri od deset delegata u FBiH, a SNSD ih ima četiri od pet iz RS-a.

Ipak kada zakon dođe u Zastupnički dom, po svemu sudeći neće imati potrebnu podršku iz FBiH jer je za usvajanje potrebna većina prisutnih zastupnika, i to bar po trećina iz svakog entiteta, koju sam HDZBiH nema. SDA koja ima osam zastupnika bit će protiv, kao i DF koji ima četiri zastupnika, a očekuje se da će protiv biti i iz opozicionih stranaka, gdje, između ostalih, SDP i Naša stranka-Nezavisni blok imaju po četiri zastupnika.

Šta je pozadina 

Toga su svjesni i u HDZ-u BiH pa je pitanje šta je pozadina ovakvog poteza.

Parlamentarci iz drugih stranaka koje će biti protiv ističu da je riječ samo o politikanstvu, ali i o traženju alibija da HDZBiH ne podrži paket izmjena koje se odnose na poboljšanje integriteta izbora.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da slanjem ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona HDZ samo želi poslati poruku Evropskoj uniji i međunarodnoj zajednici da nisu destabilizirajući faktor i da žele izmjene Izbornog zakona.

- Ali svjesni su da je to rješenje koje su predložili vraćanje nekoliko koraka unazad – dodao je.

Mehmedović očekuje da se sutra u Domu naroda pokaže strateško partnerstvo HDZ-a i SNSD-a, te da više žele da pokažu mišiće nego što vjeruju da će izmjene zakona proći.

- SDA ga neće podržati. Mislim da će oba prijedoga doživjeti istu sudbinu, da neće proći i imat ćemo Opće izbore po aktuelnom Izbornom zakonu BiH – dodao je Mehmedović.

Naglasio je da se šalje loša poruka da se "ne možemo usaglasiti oko bilo kojeg važnog pitanja".

Nije poznato kada će HDZ-ov zakon razmatrati Zastupnički dom. Mehmedović je napomenuo da bi bilo protiv Poslovnika o radu kada bi se pokušalo da ga uvrste na dnevni red sjednice u srijedu jer su u pitanju dva zakona o istoj materiji.

VEZANI TEKST - Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH pušten u proceduru, potpisali ga zastupnici četiri stranke

Dženan Đonlagić, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a, istakao je da prijedlog HDZ-a znači Izborni zakon temeljen na etničkoj pripadnosti i mjestu prebivališta, što je u koliziji s Mišljenjem Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, kao i u suprotnosti sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, ponajviše sa presudom Zornić.

- Usvajanje HDZ-ovog prijedloga zapravo znači potpunu blokadu EU i NATO puta Bosne i Hercegovine. To znači stvaranje de facto potpuno novog etno-teritorijalnog uređenja zemlje kroz izmjene Izbornog zakona BiH, gdje bi izvjesno naredni zahtjev bio i de iure reorganizacija države po etno-teritorijalnom principu. Preko Kantona u FBiH, gdje HDZ vlada, želi se dio političkog suvereniteta Bosne i Hercegovine predati zvaničnom Zagrebu. To je krajnja namjera – naglasio je Đonlagić.

Dodao je da HDZ operativno ide na Dom naroda gdje očekuju podršku delegata iz SNSD-a, a znaju da ovo nema podršku u Zastupničkom domu, sve kako bi imali alibi da ne glasaju za izmjene koje se tiču integriteta izbora.

Čvrsti zagrljaj SNSD-a i HDZ-a 

Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke, kazala je da SNSD hoće u Domu naroda podržati HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona jer se posebno u posljednje vrijeme vidi da su u čvrstom savezništvu. Stava je da je u pitanju neka vrsta igre koja ne doprinosi građanima, da je jedini cilj da homogeniziraju svoje biračko tijelo ponavljajući "mantru ugroženosti", te da je pozadina samo prikupljanje glasova i redovno dizanje tenzija pred izbore.

- Ovo što je predložio HDZ je sve ono protiv čega su usvojene i presude Evropskog suda za ljudska prava. Uvjetuje se iz kojeg se kantona bira član Predsjedništva BiH. Mislim da čak ni u prvom krugu glasanja neće proći, da će SDA i opozicione stranke biti protiv. Ovakvi zakoni se ne donose po hitnom postupku – prokomentirala je Marinković-Lepić.

Paket izmjena koje se odnose na integritet izbora, koji je predložen po skraćenom postupku, neće podržati ni SNSD.

- Stav SNSD-a je jasan od početka, da bi se uspješno završilo pitanje izmjena Izbornog zakona, potreban je politički konsenzus. Do toga nije došlo i svaki pokušaj usvajanja bilo čega zapravo treba da opravda nečije projekte i zamisli – rekla je Snježana Novaković-Bursać, predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a.

Dodala je da paket koji se tiče integriteta izbora ima nekih konkretnih stvari poput preciznijeg definiranja govora mržnje, ali da nisu riješene suštinske stvari i da se nije željelo razgovarati o glasovima iz inostranstva, čije je ukidanje predlagao SNSD.

Istovremeno, kazala je da vjeruje da će SNSD-ovi delegati u Domu naroda podržati HDZ-ov prijedlog, dodavši da "sadržava rješenja u vezi s provedbom presuda Ustavnog suda BiH i moguće rješenje političkih problema u FBiH".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.