open-navfaktor-logo
search
Kriza vlasti
Ikanović iz PDA upozorava: U Banovićima su takvi odnosi među ljudima da uvijek može doći do eskalacije
Vijećnici nove većine u Općinskom vijeću Banovići, koju čine 12 zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA), dva bivša člana Stranke demokratske akcije (SDA) i jedan vijećnika Naroda i pravde (NiP), očekuju da nadležne institucije riješe krizu zakonodavne vlasti u ovom gradu. Oni se jučer nisu pojavili na sjednici koju je zakazao predsjedavajući Robert Lapčević iz (SDA) te je ona otkazana zbog nedostatka kvoruma.
15.09.2023. u 20:58
get url
text

VEZANI TEKST - Krizi u Banovićima ne nazire se kraj: Većina koju predvodi PDA opet bojkotirala sjednicu Općinskog vijeća

- Mi se konstantno obraćamo institucijama, pisali smo i premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Nerminu Nikšiću. Moralo je reagirati i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona. Mi imamo bezvlašće i blokadu vlasti i neko mora regirati i s nivoa Kantona i FBiH. Pisali smo i Ministarstvu pravde FBiH i tražili da se poništi pečat Općinskog vijeća. Onemogućen nam je pristup prostorijama Vijeća, koje se nalaze u zgradi Općine. Kako da dođemo na sjednicu Vijeća, kada nam ne daju da uđemo u prostorije te institucije. Lapčević po našem mišljenju zloupotrebljava pečat, jer je on smijenjen - kaže Sifet Ikanović, predstavnik nove većine koji je na jednoj od vanrednih sjednica izabran za predsjedavajućeg Vijeća.

Podsjećamo, s formiranjem nove većine krajem juna, upućena je incijativa o opozivu načelnika Bege Gutića iz SDA, a 14 vijećnika samoincijativno su održali tri vanredne sjednice Općinskog vijeća, na kojima je referendum za opoziv Gutića zakazan za 3. avgust, potom je odgođen za 3. septembar, a nakon toga prolongiran za 1. oktobar. Međutim, svoje odluke o opozivu i referendumu, donijeli su na sjednicama bez pečata i prisustva Stručne službe Općinskog vijeća, pa ih ne mogu objaviti u službenim novinama, a samim tim ni provesti.

- U Banovićima su takvi odnosi među ljudima da uvijek može doći do eskalacije. Ugrožena je sigurnost. Naši glasači vrše pritisak na nas, traže da se ova situacija riješi - ističe Ikanović.

Podsjećamo, 31. jula ispred zgrade Općine Banovići, došlo je do fizičkog obračuna između pristalica Bege Gutića i 14 vijećnika, koju su pokušali da uđuju u prostorije Vijeća te je morala reagirati i policija.

- Načelnik Bego Gutić je počeo da imenuje direktore javnih preduzeća, što nije u njegovoj nadležnosti. Imenovao je direktora Toplane, a 12. septembra raspisan je i konkurs za direktora Vodovoda i kanalizacije. Javno preduzeće Komunalno diglo je 300 hiljada KM kredita bez saglasnosti Vijeća - naveo je Ikanović.

Do kada će trajati pat pozicija u kojoj zakonodavna vlast u Banovićima ne funkcionira niko za sada ne daje odgovor. Predsjedavajući Lapčević jučer je najavio da će sjednica Vijeća biti zakazana u drugom terminu, a istovremeno vrijeme ističe novoj većini koja je referendum o opozivu zakazala za 1. oktobar, a kako sada stvari stoje, ne mogu ga provesti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.