open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Ikoniću potvrđeno devet godina zbog višestrukog silovanja u Rogatici
Ikonić je kao pripadnik MUP-a RS-a u julu 1992. godine svjedokinju S-1, koja je bila u Srednjoškolskom centru u Rogatici, prisilno odveo u stan u tom gradu, gdje ju je silovao. Isto je uradio i narednih šest dana, što je za posljedicu ostavilo psihičke i fizičke povrede na oštećenoj
22.08.2019. u 15:37
get url
text

Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine donijelo je presudu kojom se žalba odbrane Milisava Ikonića odbija kao neosnovana i potvrđuje prvostepena presuda od 14.septembra 2018. godine, kojom je on osuđen na devet godina zatvora zbog višestrukog silovanja počinjenog u julu 1992. na području Rogatice.

Istom presudom, Zoran Ilić je oslobođen za isto djelo.

Ikonić je proglašen krivim što je, kao pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS-a), neutvrđenog dana u julu 1992. godine svjedokinju S-1, koja je bila u Srednjoškolskom centru u Rogatici, prisilno odveo u stan u tom gradu, gdje ju je silovao.

Prema presudi, isto je uradio i narednih šest dana, što je za posljedicu ostavilo psihičke i fizičke povrede na oštećenoj.

U obrazloženju prvostepene presude rečeno je da je cijenjen iskaz svjedokinje S-1, koja je opisala stanje u kojem se nalazila, ukazivala na fizičke karakteristike optuženog i prepoznala ga u sudnici, kao i da je svjedokinji S-2 nakon prvog silovanja kazala da je to uradio Miko Ikonić.

- Oštećena S-1 je uvjerljivo i dosljedno opisala traumatičnu situaciju u kojoj se našla i ono što joj se desilo - rekao je sudija Halil Lagumdžija i dodao da su iskazi S-1 i S-2 dati na osnovu ličnih saznanja i potrijepljeni materijalnim dokazima.

Ilić je oslobođen krivnje da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), 20. juna 1992. godine u stanu u zgradi “Tekija” silovao S-3, koju su nepoznate osobe prethodno dovele iz Crkvenog doma.

Po zaključcima Vijeća, nije sporno da je S-3 preživjela čin silovanja, ali je ostao sporan identitet počinioca.

- Odbrana je dovela u sumnju identifikovanje Ilića. Nije uložen zapisnik o prepoznavanju. Fotografije potiču iz perioda 2009. i 2011. godine, što ne može utjecati na izgled iz kritičnog događaja - kazao je tada sudija Lagumdžija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.