open-navfaktor-logo
search
Rudnici u FBiH
"Imamo mi u rudnicima svojih grijeha, ali i državnoj administraciji treba prestrukturiranje"
Lahko bi bilo zaključiti da puno više pozitivnog utjecaja ima na naš život ogromna većina zaposlenih u rudnicima, u odnosu na državni administrativni aparat, rekao je Sinan Husić
11.11.2019. u 07:53
get url
text

Naredne sedmice, tačnije 12. novembra počinju pregovori između socijalnih partnera, a u vezi su sa novim koletivnim ugovorom za oblast rudarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine. Prema riječima Sinana Husića, predsjednika Sindikata radnika u rudnicima u FBiH, kolektivni ugovor će se odnositi na oko 12.000 uposlenika.

Podsjećamo, rudarski sindikati traže da se osnovica sa sadašnjih 2,50 KM poveća na 2,70 KM. Sa Husićem smo razgovarali i o smanjenju uposlenika u rudnicima, koliko su osnovane priče da FBiH ima potrebu za samo tri rudnika.

Kolektivni ugovor se odnosi na oko 12.000 uposlenika u rudnicima 

- U zgradi Elektroprivrede Bosne i Hercegovine 12. novembra socijalni partneri će potpisati protokol na osnovu kojeg će se socijalni dijalog odvijati. Smatramo da je naš zahtjev za povećanje osnovice opravdan. Kolektivni ugovor će obuhvatiti 8.200 uposlenika u Koncernu i 3.000 u RMU Banovići. To je oko 11.200 i ima Rudarski institut, dakle, odnosit će se na oko 12.000 radnika u rudnicima u FBiH. Naš stav je da ako postoji dobra volja i uvažavanje socijalnih partnera, ne bi bilo loše na Dan rudara, 21. decembra, na uvid javnosti ponuditi novi kolektvni ugovor za oblast rudarstva, a čija bi primjena počela 1. januara 2020. godine - rekao nam je Husić.

Upitali smo da li su rudarski sindikati sačinili "računice" koliko je viška radnika u rudnicima?

- Mi ovih dana pravimo dubinsku analizu aktuelnog stanja. Znamo otprilike šta smo na kraju spremni prihvatiti. Jako je bitno i socijalno osigurati taj projekat zbrinjavanja viškova. Planirati etape u kojima će se rudnici osloboditi viška radne snage koja nije u neposrednoj proizvodnji. Recimo u rudnicima Kreka u Tuzli je trenutno 2.370 zaposlenih, a potrebe su za 2.000 uposlenih - govori Husić.

Komentirajući informacije u javnosti kako Federacija BiH ima potrebu faktički samo za tri rudnika, Husić kaže da to nije tačno.

U proizvodnji i distribucije električne energije prosječne plaće 1.760 KM 

- To je trenutno nerealno očekivati i to bi proizvelo na teritoriji FBiH jedan širok skup socijalnog nezadovoljstva. Nije to realnost, mi smo i u planu restrukturiranja energetskog sektora vidjeli da Koncern treba funkcionisati sa sedam rudnika. Ono što smo mi svjesni je da rudarstvo ima perspektivu nekih maksimalno narednih 30 godina. Imamo mi u rudnicima svojih grijeha, ali ako pričamo o administraciji u rudnicima, onda uporedo s tim treba otvoriti i druge priče. U proizvodnji i distribuciji električne energije su prosječna primanja 1.760 KM - ukazuje Husić i dodaje:

- Šta je sa državnom administracijom? Hajde da vidimo koliko je ona efikasna, operativna, koliko nam je na usluzi. Koliko ima pozitivnog utjecaja na naš život u društvu. Lahko bi bilo zaključiti da puno više pozitivnog utjecaja ima na naš život ogromna većina zaposlenih u rudnicima, u odnosu na državni administrativni aparat. Treba i tamo sačiniti prestrukturiranje koje će ih učiniti operativnijim, efikasnijim, manje brojnim i da nas manje koštaju - poručio je Husić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.