open-navfaktor-logo
search
Konferencija za novinare
Imamović i Klarić: Ukloniti betonski zid na Drini, neko mora odgovorati za 10 miliona KM
AUTOR: Fena
01.04.2024. u 13:57
get url
text
FOTO: Fena
FOTO: Fena
Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Goražda Ernestom Imamovićem danas je na obali Drine organizirala press konferenciju o temi "Betonski zidovi na Drini. Do kad? Šta tražimo?". Prisustvovala je i delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH Sanela Klarić, a ovom prilikom upućen je poziv Tužilaštvu da ispita sve aktere i utvrdi krivca za nezakonitu gradnju obaloutvrda i betonskog zida, finansiranih iz kreditnih sredstava Svjetske banke.
Imamović je naglasio da upravo na spornoj lokaciji želi dati odgovore na brojne upite građana, kakva je sudbina ovog višemilionskog projekta.
- Upravni spor je povučen i izdato rješenje federalnog građevinskog inspektora da se ova obaloutvrda mora ukloniti, po nama odmah i to je vrlo jasan stav. Grad Goražde se pokušavao u niz slučajeva i predmeta uvući u finansiranje rušenja ovog zida. Mi to ne želimo, nismo bili odgovorni, a oni koji su odgovorni treba da utvrdi Tužilaštvo - kazao je Imamović.  
Pitajući čemu sve ako obaloutvrde ne budu uklonjene i ako neko ne bude procesuiran i kažnjen adekvatno, Imamović je podsjetio da su u konkretnnom slučaju prvenstveno reagovali građani koji su u junu 2020. godine na protestima digli glas protiv izgradnje zidova na Drini.
- Građani su tvrdili da se dešava ogroman vandalizam gradnje na obali Drine, a znamo da se ovakav vid zaštite od poplava nigdje više ne gradi. Niz je pitanja poput onog ko će ukloniti sve ovo, pa onaj ko je odgovoran. Nek se uključi Federacija, nadležno ministarstvo, Agencija, nek se preispita sve. Nikoga mi lično ne teretimo već se radi o slučaju koji je nedopustiv za pravnu državu kao što je BiH - kazao je Imamović.
Delegatkinja Doma naroda Parlamenta FBiH Sanela Klarić, podsjetivši na hronologiju događaja, naglasila je da više apsolutno ne postoji nikakva nedoumica, pojašnjavajući da je 3. novembra  2023. godine izdato rješenje od Federalne uprave za inspekcijske poslove da Agencija za vodno područje rijeke Save kao investitor mora vratiti sve u prvobitno stanje.
- Mi u ovom momentu pozivamo Tužilaštvo da se uključi i da ispita apsolutno sve aktere jer ovdje neko mora biti odgovoran za deset miliona KM iz kredita Svjetske banke potrošenih na ime građana koji su praktično bili protiv toga. Ono što je najvažnije od svega je da ova obaloutvrda nikada nije trebala da se izgradi jer priroda nikada nije ovdje napravila ikakve probleme plavljenja, nego samo ljudski faktor. Iz tog razloga tražimo da Tužilaštvo ispita sve odgovorne u Agenciji za sliv rijeke Save koji su bahato potrošili novac jer su vrlo dobro znali da rješenje odnosno i urbanističku i građevinsku dozvolu mora izdati Federalno ministarstvo prostornog uređenja – poručila je Klarić.  
Zatraženo je takođe da se ispitaju i akteri iz Federalne uprave za inspekcijske poslove koji, kako je rečeno, iako su izdali rješenje, nisu forsirali da se to zaustavi, kao i kompanija koja je prekršila zakone i svi ostali koji su sudjelovali u tome.
Klarić je naglasila da Tužilaštvo treba da ispita sve one koji su, kako je navela, odgovorni za nesavjesno trošenje novca iz kredita, a sada i novca koji će biti utrošen za uklanjanje obaloutvrde i vraćanje u prvobitno stanje.
- Važno je da Agencija koja će morati to uraditi, učini to na savjestan i odgovoran način, da ne ugrozi život građana Goražda i da ovi materijali budu reciklirani a ne bačeni negdje u prirodu, da se pazi na biodiverzitet i rijeke i okoline. Svjesna sam da ne možemo vratiti topole i ono stanje kakvo je bilo 2019. godine, ali možemo vratiti u stanje da priroda u narednih pet do deset godina to građanima vrati onako kako oni to žele, jer ovdje su građani pobijedili svojom voljom i zakoni Federacije BiH se moraju ispoštovati. Moramo vratiti povjerenje građana u institucije, jer ovo je sve praktično izgrađeno nezakonito – poručila je Klarić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.