open-navfaktor-logo
search
Zaustaviti femicid
Inicijativa građanki Mostara: Moramo zaustaviti zlo
Aktivistice Inicijative građanki i građana Mostara okupile su se na Španskom trgu u Mostaru kako bi još jednom ukazale na problem i sve češću pojavu femicida u Bosni i Hercegovini.
11.08.2023. u 16:07
get url
text

Potaknute današnjim tragičnim događanjima u Gradačcu, gdje je muškarac ubio svoju suprugu i još dvije osobe, pozvale su bh. vlasti da se krajnje ozbiljno suoče s tim problemom.

Predsjednica udruženja Inicijativa građanki i građana Mostara Ifeta Ćesir Škoro istaknula je kako je u ovom trenutku, suočeni s ovakvom tragedijom, teško naći prave riječi.

- Šta reći pametno u ovom trenutku, kada smo izgubili jednu ženu, majku, kćerku? Možemo samo zanijemiti. Krajnje je vrijeme da se poduzmu što drastičnije mjere protiv počinitelja zločina i onih koje vrše nasilje nad ženama. Nismo se još osvijestili od slučaja pretučene žene u Jablanici, a već nas je ovo zadesilo - istaknula je Ćesir Škoro.

Po njezinim riječima, posebice je šokantno što je stradala žena koja je bila hrabra i prijavila nasilnika.

- Šokantno je to što je netko, kada je ova žena prijavila svoj slučaj, tom čovjeku to javio. Treba prekinuti taj začarani krug i onemogućiti da se nešto ovako ponovi. Mi ćemo izgubiti najbolje članove društva. Nešto se zaista mora pokrenuti – poručila je Ćesir Škoro.

Dodala je kako je važno poručiti građankama i građanima Bosne i Hercegovine, a posebice donositeljima odluka kako je krajnje vrijeme da se zaustavi ovo zlo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.