open-navfaktor-logo
search
Po prijavama
Inspekcija vršila kontrole u sarajevskim studentskim domovima: Evo koje su nepravilnosti zatekli
U Javnoj ustanovi Studentski centar Sarajevo u toku 2020. godine obavljena su četiri inspekcijska nadzora kantonalnih sanitarnih, inspektora za hranu i veterinarskog inspektora.
28.11.2020. u 21:59
get url
text

Ove kontrole inicirane su, kako je za Faktor kazala glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS Vildana Brdarić prijavama, koje su se, između ostalog, odnosile na nepoštivanje propisanih higijensko-epidemioloških mjera u Studentskom domu Bjelave i Preporuka za rad studentskih domova u kontekstu COVID-19.

- Postupajući po navedenoj i prijavama u vezi s higijenom i zdravstvenom ispravnošću hrane u Studentskom domu Nedžarići, kantonalni inspektori su u postupku provedenih nadzora utvrdili nepravilnosti koje su se odnosile na broj studenata koji borave u sobama na Bjelavama, a koji nije bio u skladu sa izdatim preporukama. Na osnovu utvrđenih nepravilnosti izdato je rješenje kojim je naređeno hitno otklanjanje nedostataka i striktno poštivanje Preporuka za rad studentskih domova u kontekstu COVID-19 – kazala je Brdarić.

Istakla je kako su uočene nepravilnosti i u Studentskom domu u Nedžarićima.

- Inspekcijskim nadzorom u Studentskom domu Nedžarići, tokom kontrole obavljanja ugostiteljske djelatnosti, zatečeno je nepropisno označeno juneće meso kao i smjesa usitnjenog mesa pripremljena za oblikovanje, što je u suprotnosti sa članom 17. Zakona o veterinarstvu BiH, odnosno relevantnim Pravilnikom o obilježavanju sirovina i proizvoda životinjskog porijekla i izradi, obliku i sadržaju veterinarskih oznaka. Iz tog razloga, u ovom slučaju, veterinarski inspektor je djelovao donošenjem rješenja za uništenje proizvoda životinjskog porijekla u ukupnoj količini od 44,50 kilograma, s  obzirom na to da se prema važećim propisima zatečeno meso cijeni zdravstveno neispravnim, a osim toga izrečene su i prekršajne sankcije u skladu sa navedenim propisima – pojašnjava Brdarić.

Nakon provedenih nadzora inspekcija je išla i u kontrolu te je utvrđeno da je Javna usranova postupila po uručenim rješenjima i datim Preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH, te da je zdravstveno-neispravno meso uništeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.