open-navfaktor-logo
search
Provjere
Inspektori "češljali" kladionice u SBK, izrekli više od 100.000 KM kazni
Inspektori Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine - Kantonalnog poreznog ureda Novi Travnik 6. i 7. juna 2023. godine izvršili su 73 inspekcijska nadzora priređivača igara na sreću klađenjem.
08.06.2023. u 12:29
get url
text

Kontrole su izvršene u popodnevnim satima na području Jajca, Gornjeg Vakufa, Donjeg Vakufa, Novog Travnika, Viteza, Bugojna, Travnika, Busovače, Fojnice, Kreševa i Kiseljaka.

Predmet kontrola bila je provjera zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i ispunjavanje uvjeta pripisanih Pravilnikom o prostornim, tehničkim i drugim uslovima za priređivanje igara na sreću klađenjem.  

U izvršenim kontrolama utvrđeno je da 60 uplatnih mjesta kladionica ne ispunjava propisane prostorne uvjete za priređivanje igara na sreću, odnosno uplatno mjesto kladionice se nalazi u okviru ugostiteljskog objekta bez potpune fizičke odvojenosti i da 27 uplatnih mjesta kladionica ne evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet preko fiskalnog uređaja. 

Zbog utvrđenih nepravilnosti doneseno je 60 Rješenja o otklanjanju nepravilnosti i izdata su 62 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 107.350 KM.

Porezna uprava Federacije BiH će nastaviti aktivnost inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu, te poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćila je Porezna uprava FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.