open-navfaktor-logo
search
Kontrole
Inspektori u FBiH u tri dana otkrili neprijavljenih 230 radnika, zapečaćeno 76 objekata
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su u petak i dane vikenda (11, 12. i 13. augusta) na širem području Federacije BiH izvršili 402 inspekcijska nadzora tzv. akcije kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, pekarstva i druge uslužne djelatnosti. 
14.08.2023. u 12:11
get url
text

U izvršenim kontrolama otkriveno je 230 neprijavljenih radnika, 163 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, 12 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 14 objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćeno je 76 objekata i izdato je 325 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 834.250 KM, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH. 

Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije će se nastaviti i u narednom periodu, stoga se pozivaju porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezni obveznici koji nisu blagovremeno podnijeli prijave poreza na dohodak i doprinosa pozivaju se da iste što prije podnesu i da provjere ispravnost podnesenih Obrazaca MIP-1023, te da plate javne prihode. Porezni obveznici kod kojih je najavljen inspekcijski nadzor, a koji nisu podnijeli sve porezne prijave, pozivaju se da to urade što prije.

Također, Porezna uprava FBiH poziva građane da putem portala izvrše provjeru prijave u Jedinstveni sistem i provjeru uplate obaveznih doprinosa, a sve slučajeve neplaćanja doprinosa kao i saznanja o radu nacrno, te druge nepravilnosti, mogu prijaviti i anonimno putem: e-maila: [email protected] i [email protected], SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku "Nepravilnosti", navodi se u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.