open-navfaktor-logo
search
Analiziraju i prate
Išerić: Boje li se državni tužioci Kajganića pa ne smiju optužiti Dodika za 9. januar, on ruši državu
Veliki dio bh. javnosti maksimalno potcjenjuje sve političke poteze Milorada Dodika. Govori se o nekakvom show programu, o bespotrebnom bacanju budžetskog novca, o tome da entitet RS ekonomski tone, te američke sankcije će ga uništiti, te na mišiće organizuje parade i prijetnjama misli zaraditi političke poene itd. 
10.01.2024. u 14:25
get url
text

VEZANI TEKST - Najavljen spektakularan 9. januar: Schmidt mu je dao alat u ruke, ima li Kajganić hrabrosti da zaustavi Dodika

A Dodik, koji nije kažnjen 2016. godine kada je u septembru organizirao neustavni referendum o danu Republike Srpske, dobio je vjetar u leđa da nastavi sa secesionističkom politikom. Da je kojim slučajem tada sankcionisan, da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine reagiralo, ne bismo zasigurno gledali jučer noćnu paradu u Banjoj Luci.

Da su tada uhapšeni Dodik i svi koji su u entitetskoj vlasti učestvovali u organizaciji i provođenju tog referenduma, mnogo toga bi bilo danas drugačije u Bosni i Hercegovini. 

Od ljeta 2016. kada je Milorad Dodik koji je imao većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, progurao usvajanje odluke o raspisivanju neustavnog referenduma o 9. januaru kao danu RS-a, krenulo je vaninstitucionalno i paralelno djelovanje u ovoj zemlji. Demonstrirao je tada na djelu neposluh prema odluci najviše sudske instance u ovoj zemlji, Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao praznika u RS-u.

"Upozoravali" su, baš kao i danas što to čine, i Brisel i Washington da se ne ide u tu političku avanturu. No njemu je sve prošlo. Bila je to njegova crvena linija, gdje je ispipavao puls međunarodne zajednice, dokle može goniti po svome.

Foto: Birn

I svojim nečinjenjem, "žestokim saopćenjima i upozorenjima", uz indolentnost Tužilaštva BiH, međunarodna zajednica mu je doslovno dala zeleno svjetlo da nastavi korak po korak rušiti ustavno-pravni poredak ove države. Upravo neodlučnost, na prvome mjestu visokog predstavnika Valentina Inzka, a sada evo i Christiana Schmdita da upotrijebe bonske ovlasti, ako već bh. pravosuđe neće da radi svoj dio posla, dodatno ohrabruju lidera SNSD-a. Jasno mu je da se u političkom smislu ništa neće ružnoga desiti i samo je dosljedno nastavio realizirati planove davno nekad skrojene u Beogradu. 

Dodik će i dalje povlačiti poteze koji vode ka jednostranom izlaska entiteta RS iz ustavnopravnog okvira Bosne i Hercegovine.

- Tužilaštvo BiH i partnerske agencije za provedbu zakona prate sva dešavanja koja mogu imati elemente krivičnih djela iz nedležnosti Tužilaštva BiH. Tužilaštvo BiH će se u narednom periodu, nakon analiziranja dostavljenih prijava i konsultiranja sa partnerskim institucijama, kao i Ustavnim sudom BiH, moći odrediti o daljim aktivnostima - naveli su iz Tužilaštva BiH komentirajući jučerašnji banjalučki dernek. 

Prate, analiziraju, prate, analiziraju, prate, analiziraju...

- Kako je moguće da u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine nema niti jednog tužioca, ni Bošnjaka, ni Srbina, ni Hrvata, da podigne optužnicu protiv onih koji postupaju suprotno Ustavu naše države i Odlukama Ustavnog suda. A dužni su to raditi. Je li to ne smiju od Kajganića? - pitanje je koje postavlja pravni ekspert Enver Išerić. 

Išerić dalje za Faktor naglašava da mogu i da bi to morali raditi jer su tužioci samostalni u svome radu. 

- Ako je glavni tužilac Milanko Kajganić prepreka tome, pitam javno šta onda rade članovi VSTV-a? Zašto ne otvore pitanje i utvrde odgovornost zbog nečinjenja i nesavjesnog rada državnih tužilaca - kategoričan je Išerić. 

Išerić proslavu 9. januara ne vidi kao "paradu pijanstva i kiča", kakvom je oni koji relativiziraju političku situaciju u BiH i otupljuju reflekse javnosti, svim silama pokušavaju prikazati. 

- Proslava neustavnog dana RS-a samo je nastavak urušavanja pravnog sistema BiH i pokušaj ostvarenja ratnih ciljeva Srbije usvojenih tog 9. januara 1992. godine. Tada je donesena politička odluka da se to zamišljeno područje okupira i potpuno etnički očisti i to svim mogućim sredstvima, uz masovne ratne zločine i genocid - podsjeća on. 

VEZANI TEKST - Dodikovom banjalučkom "balu vampira" prisustvuju ruski ambasador, Vučićev sin, predsjednik Skupštine Srbije...

Lider SNSD-a je u septembru 2016. nakon provedenog neustavnog referenduma jasno i glasno svima poručio: 

- Ovo je historijski dan za RS. Ponosan sam na narod, na sve koji su glasali. 

Ako se do sada, kada god je obilježavan neustavni dan RS-a, Tužilaštvo BiH moglo izvlačiti od odgovornosti pričama da nisu dobili rješenja Ustavnog suda BiH, te da ne kažnjava one koji ne poštuju i ne izvršavaju odluke Ustavnog suda BiH, više to nije moguće.

Prvog jula 2023. Christian Schmidt je nametnuo odluku kojom je donio Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, te entitetskih krivičnih zakona.

Za službene osobe koje ne poštuju konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina, te izricanje zabrana obavljanja službene dužnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.