open-navfaktor-logo
search
Zavod PIO FBiH
Isplata augustovskih penzija u FBiH počinje u subotu, 5. septembra, na čeku i povišica za osam mjeseci
Isplata augustovskih penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine koje će biti usklađene za 2,8 posto počinje 5. septembra, u subotu, potvrdio je za Faktor Tomislav Kvesić, samostalni stručni saradnik u Službi za informiranje Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje FBiH.
19.08.2020. u 14:21
get url
text

Dodaje kako službe užurbano rade na obračunu penzija. Kao što je poznato, penzioneri će pored usklađene augustovske penzije, dobiti i razliku od 2,8 posto od januara do jula.

- Nadležne službe Zavoda PIO FBiH poduzele su sve potrebne aktivnosti u cilju izvršenja usklađivanja penzija i vrijednosti općeg boda u skladu sa odredbama člana 78. i 79. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Usklađene penzije bit će isplaćene od 5. septembra, uz napomenu da će korisnicima prava retroaktivno biti isplaćene i razlike penzija za period od 01.01.2020. godine, za sve korisnike koji na to imaju pravo. Za augustovske penzije potrebno je 195 miliona KM. Za redovno usklađivanje penzija u 2020. godini potrebno je dodatnih 65 miliona KM - govori nam Kvesić.

Podsjećanja radi, minimalne penzije u FBiH sada iznose 371,77 KM, a augustovske će iznositi oko 382 KM. Uvećanje je za nekih 10,4 KM. Nosioci najnižih penzija dobit će razliku za sedam mjeseci od 72,8 KM.

Usklađivanje penzija se ne odnosi na penzionere koji imaju najviše penzije, a koje u FBiH iznose 2.174 KM.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.