open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Istraživanje javnog mnijenja: Šta građani BiH i regije misle o sukobu u pojasu Gaze
Kompanija Valicon objavila je rezultate istraživanja javnog mnijenja u Bosni i Hercegovini i državama regiona, a na temu trenutnog sukoba u pojasu Gaze. Bh. građani, u odnosu na zemlje regije, u većoj mjeri prate medijska izvještavanja po pitanju izraelsko-palestinskog sukoba, te smatraju da BiH ipak treba biti na strani Palestine. 
28.11.2023. u 14:12
get url
text

VEZANI TEKST - Turska: Nema mira bez uspostavljanja države Palestine

Nedavno provedeno regionalno istraživanje kompanije Valicon pokazuje da građani Bosne i Hercegovine, ali i regiona imaju nešto niže povjerenje spram medijskih izvještavanja kada je u pitanju izraelsko-palestinski sukob. Pored toga, usljed rata u pojasu Gaze čini se da dolazi do promjene percepcije bh. građana prema Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji.

Izraelsko-palestinski sukob u posljednjih nekoliko sedmica u velikoj mjeri zaokuplja globalni medijski prostor, te se spomenuta tema sa naročitom pažnjom prati i u Bosni Hercegovini, ali i zemljama regije.

Pored toga, sukob u pojasu Gaze je doveo do određenog polariteta kada je u pitanju odnos različitih zemalja spram sukoba, kao i njihove reakcije.

Pa tako, određene zemlje su više na strani Izraela, dok neke zemlje podržavaju Palestinu ili nastoje biti neutralne kada je u pitanju zvanična politika prema ovom sukobu. S obzirom na različita mišljenja naspram izralesko-palestinskog sukoba, kompanija Valicon je provela istraživanje i pokušala saznati u kojoj mjeri su stavovi određenih svjetskih sila i njihov odnos i reakcije, utjecali na ukupnu percepciju građana prema tim zemljama. Istraživanje je provedeno u novembru 2023. godine, online metodom na reprezentativnim uzorcima u 4 države regije – BiH, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

Pa tako, određene zemlje su više na strani Izraela, dok neke zemlje podržavaju Palestinu ili nastoje biti neutralne kada je u pitanju zvanična politika prema ovom sukobu. S obzirom na različita mišljenja naspram izralesko-palestinskog sukoba, kompanija Valicon je provela istraživanje i pokušala saznati u kojoj mjeri su stavovi određenih svjetskih sila i njihov odnos i reakcije, utjecali na ukupnu percepciju građana prema tim zemljama. Istraživanje je provedeno u novembru 2023. godine, online metodom na reprezentativnim uzorcima u četiri države regije – BiH, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

Građani BiH i regije nemaju preveliko povjerenje kada su u pitanju medijska izvještavanja o sukobu u pojasu Gaze

Provedeno istraživanje javnog mnijenja pokazuje da se bh. građani u regiji najviše interesuju i prate medijska izvještavanja o izraelsko-palestinskom sukobu (74 posto građana navodi da prati vijesti na ovu temu).

Iako se navedena tema u medijima prati i u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji (procent onih koji navode da prate je skoro podjednak u navedenim zemljama), ipak, taj procent je značajno manji u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

Međutim, istraživanje dodatno pokazuje da kod bh građana, ali i regije ne vlada pretjerano povjerenje spram medijskih izvještavanja po pitanju izraelsko-palestinskog sukoba. Pa tako, četvrtina građana Slovenije (26 posto) i Srbije (22 posto) ne vjeruje informacijama iz medija, dok je taj procent nešto manji u Hrvatskoj (15 posto) i Bosni i Hercegovini (10 posto).

S druge strane, tek trećina bh. građana navodi da vjeruje informacijama iz medija, a povjerenje je još manje u zemljama regije - u Hrvatskoj (28 posto) i Sloveniji (27 posto), a najmanje u Srbiji (23 posto). Ipak, gledano pojedinačno zemlje, evidentno je da je najveći procent populacije koja nema jasno izražen stav kada je u pitanju povjerenje prema medijskim izvještavanjima o sukobu u pojasu Gaze. Ono što je specifično za BiH, u odnosu na ostale zemlje regije, jeste da je izraženo mišljenje da mediji različito izvještavaju o ovoj temi - petina bh građana ili 21 posto smatra da mediji u BiH različito izvještavaju o sukobu u pojasu Gaze.

Polovina bh. građana smatra da BiH treba podržati Palestinu

Kompanija Valicon je dodatno provjerila kakvo, prema mišljenju građana, treba biti zvanično stajalište njihove države spram sukoba u pojasu Gaze. Pa tako, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, 50 posto građana smatra da BiH treba podržati Palestinu u ovom sukobu, te da to treba biti zvanična pozicija Bosne i Hercegovine. S druge strane, trećina ili 30 posto smatra da BiH treba biti neutralna i ne zauzimati ničiju stranu u ovom sukobu.

Za razliku od Bosne i Hercegovine, građani Hrvatske i Srbije ipak većinski smatraju da zvanična politika njihovih država treba da bude neutralna. Kada je u pitanju Slovenija, 41 posto slovenskih građana smatra da Slovenija treba biti neutralna, dok 19 posto smatra da slovenske vlasti trebaju podržati Palestinu u ovom sukobu.

Čini se da je rat u pojasu Gaze negativno utjecao na percepciju bh. građana spram Amerike i Evropske unije

S obzirom na to da različite zemlje imaju različite reakcije i stajališta prema sukobu u pojasu Gaze, provedeno istraživanje pokazuje određenu promjenu percepcije bh. građana spram pojedinih zemalja ili grupi zemalja.

VEZANI TEKST - Muhasilović o sukobima na Bliskom istoku: Izrael je gnjevan, može uslijediti genocid nad Palestincima

Kada su u pitanju Sjedinjene Američke Države, 70 posto bh građana navodi da sada ima nešto lošije (negativnije) mišljenje prema SAD-a, dok četvrtina ili 27 posto navodi da nije došlo do promjene u percepciji. Drugim riječima, usljed reakcije i odnosa SAD-a prema izraelsko-palestinskom sukobu percepcija većine bh javnosti prema SAD-a je sada donekle promijenjena. Slični podaci su dobijeni kada je u pitanju država Izrael, ali i Evropska unija, gdje je kod 60 posto bh. građana došlo do negativne promjene u odnosu prema EU, s obzirom na zvaničnu reakciju i odnos prema sukobu.

S druge strane, gotovo polovina bh. građana (45 posto) navodi da sukob u pojasu Gaze nije promijenio njihovu percepciju prema Rusiji, dok 25 posto sada ima nešto pozitivnije mišljenje o Rusiji. Sukob u pojasu Gaze je i značajno utjecao na percepciju prema Palestini, gdje značajan procenat bh. javnosti (43 posto) sada ima pozitivniji spram prema Palestini, navodi se u istraživanju Valicona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.