open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Iz DF-a osudili odluke visokog predstavnika: Odbacujemo nametanje ustava i okupacione vlasti
Na odluke koje je danas nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt reagirali su i iz Demokratske fronte. 
27.04.2023. u 19:11
get url
text

- Demokratska fronta u potpunosti odbacuje i najoštrije osuđuje novo nametanje izmjena Ustava Federacije BiH od strane posljednjeg visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Potpuno je jasno da se radi o brutalnom napadu na ustavni poredak od strane stranca u našoj državi na poziciji visokog predstavnika, a sa ciljem nametanja izbornih pravila u interesu HDZ-a BiH, te sa ciljem formiranja vlasti okupacionog kakatera koju bi pored HDZ-a činile stranke okupljene oko Čovića, u prvom redu SDP, NiP i NS. Demokratska fronta smatra da svako onaj ko prihvati formirati vlast po ovim nametnutim, antiustavnim i nedemokratskim pravilima vrši direktan "zločin" protiv države i građana.

Prihvatiti obnašanje vlasti na okupacionoj osnovi, protivno je volji građana, a u interesu stranog faktora i političkih centara iz susjedstva. To znači ništa drugo do historijsko poniženje građana, u prvom redu građana bošnjaka, ali i svih onih građana nebošnjačke nacionalnosti Hrvata, Srba i Ostalih, te građana kao takvih, koji se ne uklapaju u betonirani etnički koncept - navodi se u saopćenju DF-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.