open-navfaktor-logo
search
Uposlenici javne ustanove tvrde
Iz Direkcije robnih rezervi KS poslali u Dom zdravlja 30.000 katetera, a i druge opreme, kojima je istekao rok trajanja
Prema tvrdnjama nekoliko uposlenika Doma zdravlja, koji su pozvali redakciju Faktora i upozorili na, kako kažu, "nepravilnosti koje se dešavaju u ustanovi, za oko 30.000 doniranih katetera rok trajanja istekao je još 1. juna 2024. godine"
AUTOR: A. S.
11.06.2024. u 13:50
get url
text
FOTO: Fena
Direkcija robnih rezervi Kantona Sarajevo prije desetak dana donirala je Javnoj ustanovi Dom zdravlja KS medicinska sredstva.
Šta je sve stiglo u donaciji
Donacija se sastoji od katetera, šprica i braunila.
Donacija Direkcije robnih rezervi KS
Tako je ova zdravstvena ustanova dobila:
- 1.000 Foley katetera, silikonskih 18 Fr, 20 Fr pojedinačno pakovanje, sterilni dvožilni,
- 30.000 IV kateter braunila, kombinacija čelik / plastika sterilne 18G, 20G, 22G, 26G,
- 50.000 šprica sa iglom, sterilne pojedinačno pakovanje 10 ml,
- 5.000 šprica sa iglom, sterilne pojedinačno pakovanje 20 ml i
- 30.000 šprica sa iglom, sterilne pojedinačno pakovanje 5 ml.
I ništa u ovoj donaciji ne bi bilo čudno da, prema saznanjima Faktora, jednom, većem, dijelu medicinskih sredstava uskoro ne istječe rok, a nekima je već i istekao.
Naime, prema tvrdnjama nekoliko uposlenika Doma zdravlja, koji su pozvali redakciju Faktora i upozorili na, kako kažu "nepravilnosti koje se dešavaju u ustanovi, za oko 30.000 doniranih katetera rok trajanja istekao je još 1. juna 2024. godine".
Kada je riječ o špricama i braunilama, "prvima dodaju rok istječe 10. jula, a drugima 1. augusta ove godine".
- Samo 30.000 katetera stiglo je prije desetak dana u donaciji Direkcije robnih rezervi KS. Najveći problem je što je tim kateterima 1. juna, dakle, za nekoliko dana od pristigle donacije, istekao rok trajanja. Ne znam šta će Domu zdravlja tolike količine katetera, kad svi dobro znamo da potrebe ustanove nisu tolike i zašto se čeka pet do 12 da se donira nešto čemu rok istječe za nekoliko dana - kaže jedan od uposlenika Doma zdravlja KS.
Dodaje da je u rasporednom nalogu, koji ide prema organizacionim jedinicama, navedeno 1.000 katetera, ali da je u magacin zaprimljeno ukupno 30.000, što znači da je, kako dalje navodi naš sagovornik, ostalo još 29.000 katetera čiji je rok trajanja istekao i koji će se morati uništiti. 
U jednoj e-mail prepiski između nadležnih u ustanovi od 6. juna u jutarnjim satima navodi se sljedeće:
- Dobili smo određenu količinu medicinskih sredstava čiji rok trajanja je veoma kratak te vas molim da ih stavite u upotrebu odmah.
U drugoj prepiski isti dan (6. juni) u popodnevnim satima stoji:
- Zbog većih količina robe u magacinu i potrebe hitnog preuzimanja ..... će pakovanje ove robe raditi na licu mjesta kada vozač dođe. Zamolite vozače za razumijevanje jer su magacini puni i moramo ovako. Kolegice koje su već poslale blokove, mogu poslati vozaču ujutro da preuzmu. Zbog specifičnosti situacije (manjak prostora) i hitnosti ne možemo angažovati tehničku službu za ovo.
Uposlenici Doma zdravlja, koji su razgovarali sa novinarom Faktora, kažu "kako su pojedine organizacione jedicine unutar Doma zdravlja odbile da preuzmu medicinska sredstva nakon što su se uvjerili u njihov rok trajanja".
- Šefovi i glavne sestre pojedinih organizacionih jedinica rekli su da im to jednostavno ne treba, da imaju dovoljno, jer nema šanse da u navedenom roku trajanja potroše sredstva. Nema govora da neki medicinski radnik sebi smije dozvoliti to da pacijentu daje nešto čemu je rok trajanja istekao. To se ne smije raditi i to svaki odgovoran zdravstveni radnik zna. U ovom slučaju radi se o kateterima. Kad pacijentu stavite nov, sterilan kateter sa valjanim rokom trajanja, često se desi da ima problema, a zamislite tek šta bi se desilo u drugom slučaju - pojašnjava naš sagovornik.
Navodi kako donacija medicinskih sredstava sa skorim istekom roka trajanja najvjerovatnije upućuje na čišćenje robnih rezervi u KS. No to "čišćenje" će sada, dodaje, koštati Dom zdravlja.
- Uništavanje medicinskog otpada jako puno košta i toga su svjesni svi. Kako sada stvari stoje, Dom zdravlja će morati izdvojiti određenu sumu novca kako bi se riješila medicinskih sredstava kojima je rok trajanja istekao i kojima uskoro istječe - kazao nam je jedan od uposlenika JU Dom zdravlja KS dodajući da su uvijek nedostatna sredstva za uništavanje medicinskog otpada.
Šta kažu iz Doma zdravlja KS
Iz JU Dom zdravlja KS kažu kako su preko Ministarstva zdravstva KS dobili donaciju robnih rezervi sa potrošnim materijalom. Shodno tome, kako dalje navode, zaprimljena je količina koju organizacione jedinice i 85 ambulanti, koliko ih ima u ustanovi, mogu potrošiti za vrijeme navedenog roka trajanja.
- Zaprimljeno je onoliko materijala koliko se može utrošiti - dodaju iz Doma zdravlja KS. 
Naglašavaju "kako nije donirano 30.000 katetera, nego 1.000 komada", što je, kako kažu, "jako mali broj".
- Napominjemo da je u pitanju 30.000 braunila 18 G, 20 G, 22 G i 26 G što kada se raspodijeli na 95 lokaliteta nije značajno veliki broj. U ovom trenutku smatramo da neće biti potrebno uništavati medicinski materijal jer će biti utrošen u roku - stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz JU Dom zdravlja KS. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.