open-navfaktor-logo
search
Zaključci Predsjedništva
Iz NiP-a poručili Dodiku: Na ucjene ne pristajemo, nema umanjenja državnih nadležnosti
Narod i pravda jasno poručuje da su pitanja u vezi sa Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine i državna imovina vitalna za opstanak države te da se i Ustavni sud BiH i državna imovina moraju očuvati po svaku cijenu. To je jedan od zaključaka sjednice Predsjedništva Naroda i pravde koja je održana danas u Zvorniku.
06.01.2024. u 20:24
get url
text
Narod i pravda, sjednica Predsjedništva
Narod i pravda, sjednica Predsjedništva

U zaključcima je tematizirana potreba za sistemskim pristupom kada je u pitanju pomoć povratnicima na području manjeg bh. entiteta RS, kao i važnost pronalaska rješenja za opstanak i unapređenje BHRT-a.

Jedan od zaključaka je da je pitanje postojanja, sastava i načina rada Ustavnog suda Bosne i Hercegovine vitalno pitanje za opstanak države Bosne i Hercegovine i njen puni teritorijalni integritet i suverenitet.

- Ustavni sud BiH, sa postojećim sastavom i načinom odlučivanja, dejtonska je kategorija i za Narod i pravdu je apsolutno neprihvatljivo da se njegov značaj i uloga devalviraju u okolnostima kada se konstantno dovodi u pitanje opstojnost same države. Secesionistička retorika, napadi na državu i sve njene institucije jačaju naše uvjerenje da je Ustavni sud BiH institucija koja ima nemjerljiv značaj za očuvanje države. Odbijamo bilo kakve ucjene po ovom pitanju i jasno poručujemo da ćemo ga očuvati po svaku cijenu - navodi se u zaključku.

Pozvali su Narodnu skupštinu Republike Srpske i Parlament Federacije da u Ustavni sud BiH imenuju nedostajuće sudije.

- Posebno nas zabrinjava da pojedini politički akteri iz Federacije BiH također blokiraju popunjavanje Ustavnog suda BiH i time svjesno ili nesvjesno pomažu politici koja na sve načine nastoji urušiti ovu bitnu instituciju - navodi se u jednom od zaključaka Predsjedništva NiP-a.  

Također su poručili da secesionističku retoriku i neustavno djelovanje Milorada Dodika shvataju krajnje ozbiljno te da njegovi napadi i pokušaji blokiranja osnovnih funkcija države pokazuju da se radi o krajnje destruktivnoj politici. Međutim, tvrde da jasno uviđaju i da ovakvom retorikom Dodik nastoji pomjeriti granice prihvatljivog u javnom diskursu i klasičnom ucjenom izgraditi bolje političke pozicije prvenstveno za sebe lično.

- Ucjene Milorada Dodika u potpunosti odbijamo, pitanje državne imovine smatramo suštinski riješenim jer se radi o imovini države Bosne i Hercegovine, pitanje Izbornog zakona BiH riješeno je Ustavom BiH i zakonom na državnom nivou te je time nesumnjivo u isključivoj nadležnosti države - zaključili su. 

Također su pozvali sve institucije koje u svojoj nadležnosti imaju mogućnost direktne ili posredne podrške povratnicima u RS-u u bilo kojoj oblasti - privrednoj, socijalnoj, zdravstvenoj, sigurnosnoj itd., a posebno one na čijem su čelu kadrovi NiP-a, da ulože maksimum napora na rješavanju problema i potreba koje povratnici iskazuju. Posebno su istakli značaj što skorijeg otvaranja Ureda za Srebrenicu KS, te poručili da podstiču da se proces uspostave ove iznimno važne institucije za povratnike dodatno ubrza.

- Pitanje održivog modela finansiranja i rada Javnog radio-televizijskog servisa BiH je urgentno pitanje koje zahtijeva hitno rješavanje. Izražavamo punu podršku upravi i zaposlenicima BHRT-a. Sukob koji se generira između BHRT-a i FTV-a i potpuno zanemarivanje činjenice da RTRS odbija doznačiti sredstva BHRT-u smatramo kontraproduktivnim i zalažemo se za sistemsko rješenje koje će omogućiti finansiranje, rad i razvoj javnog servisa - jedan je od zaključaka Predsjedništva NiP-a.

Iskazali su zadovoljstvo širenjem organizacije Naroda i Pravde u bh. entitetu RS i otvaranjem novog povjereništva u općini Osmaci.

- Osuđujemo odluke Skupštine TK i Vlade TK koji su čineći pravno nasilje nad Ustavom Federacije BiH i Zakona o zdravstvenoj zaštiti, ugrozili funkcioniranje UKC Tuzla. Vođeni željom da imenuju politički podobne kadrove, trgujući pozicijama u upravljačkim strukturama, pokazali su da su partijski i lični interes važniji i od zdravlja građana -  zaključeno je danas na sjednici Predsjedništva Naroda i pravde u Zvorniku - saopćeno je iz NiP-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.