open-navfaktor-logo
search
U ulici Rizaha Štetića
Iz Općine Centar Sarajevo odgovorilli na pitanja o sječi zaštićenog stabla jablana
AUTOR: Autor: M. Ču.
12.04.2024. u 15:22
get url
text
Odbijen je zahtjev za sječu, pa je zaštićeno stablo jablana iz ulice Rizaha Štetića u Sarajevu  skraćeno, kazali su za Faktor iz Općine Centar Sarajevo.
- Nadležna općinska Služba za stambene i komunalne poslove je, na osnovu stručnog mišljenja predstavnika Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, te izvještaja Komisije za komunalne poslove, izdala rješenje kojim se odbija zahtjev Amire Hasić iz Sarajeva za sječu stabla jablana u ulici Rizaha Štetića 11.
Podnosiocu zahtjeva se, na osnovu navedenih izvještaja i mišljenja, dozvoljava minimalna korekcija krošnje i skraćivanje visine stabla s ciljem otklanjanja opasnosti za okolne stambene objekte i njihove stanare – napisali su u odgovoru za Faktor.
Ističu da je u "navedenom mišljenju Zavoda, koji je dostavljen pomenutoj općinskoj službi, 27. februara 2024. godine, navedeno da je predmetno stablo evidentirano kao dobro baštine i nalazi se na listi evidentiranih, zaštićenih nepokretnih dobara prirodne baštine Kantona Sarajevo".
- Stoga nije data saglasnost za njegovo uklanjanje, uz preporuku za "minimalnom korekcijom krošnje i skraćivanja visine stabla" koliko je to neophodno za prevenciju nastanka štete na obližnjim stambenim objektima i otklanjanju opasnosti za ljude, a u skladu sa pravilima struke – naglasili su.
Iz Eko akcije, za Faktor su kazali da je stablo jablana sa 36 metara skraćeno na 19,4 metra, te da se nije smjelo sjeći kada se na njemu pojavila vegetacija.
- Komisija za komunalne poslove, koju osim uposlenika Općine Centar također čine i stručna lica iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Park je također odobrila minimalnu korekciju krošnje stabla i njegovo skraćivanje visine, koje zbog svoje visine i blizine stambenom objektu predstavlja opasnost.
Odredbama Odluke o sječi, dekaptaciji i potkresivanju stabala propisano je da će se sječa stabla odobriti, ako je stablo prestalo sa vegetacijom, ako postoji opasnost od pada stabla, ako stablo ugrožava život i zdravlje ljudi, instalacije komunalne infrastrukture, kao i stabilnost okolnih objekata, ako se nalazi na lokaciji za koju je izdato odobrenje za građenje i ako ugrožava sigurnost i preglednost saobraćaja.
Članom 8. spomenute odluke propisano je da troškove sječe ili potkresivanja stabla snosi vlasnik ili korisnik zemljišta na kojem se stablo nalazi, investitor novog objekta, upravitelja zgrade odnosno komunalno preduzeće u čijoj je nadležnosti održavanje stabla – pojasnili su iz Općine Centar.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.