open-navfaktor-logo
search
Tabu tema
Iz penzionerskih udruženja ne žele govoriti o primanjima: Ovo su njihove naknade u upravnim, nadzornim odborima...
Za finanasiranje rada penzionerskih udruženja u Federaciji BiH iz budžeta Federacije BiH za ovu godinu odobreno je 120.000 KM
AUTOR: E.D.-Š.
02.07.2024. u 07:33
get url
text
FOTO: Faktor
U Federaciji je 447.389 penzionera. Najniža penzija iznosi 573 KM, zagarantovana je 684,48 KM, a najviša 2.867,65 KM. Više od polovine penzionera jedva preživljava a među njima je i nekoliko hiljada korisnika srazmjernih penzija koje ne prelaze 300 KM.
- Evo i struja je poskupjela a penzionerska udruženja kao i ova udruženja potrošača koja beru pare od kantona, Federacije, šute. Rukovodstvo Saveza udruženja penzionera Federacije BiH je oduševljeno kada ih jednom u godini i po dana primi Nermin Nikšić sa svojim ministrima. Uglavnom ti sastanci ništa ne znače za nas koji ne znamo ni kako preživljavamo sa tih 573 KM ili 684 KM.
Interesantno je da kada te iz Saveza penzionera FBiH pitate kolika su njihova primanja, kako oni žive, uvijek izbjegavaju odgovor. Ne žele o tome da pričaju. Naravno da ne žele jer je njima dobro a na sva usta pričaju kako izgidoše boreći se nas penzionere. Rezultate vidimo, nema ih - požalila nam se grupa sarajevskih penzionera.
Za finanasiranje rada penzionerskih udruženja u Federaciji BiH iz budžeta Federacije BiH za ovu godinu odobreno je 120.000 KM a kako nam je ranije rečeno iz Saveza udruženja penzionera FBiH 70 posto će biti podijeljeno krajnjim korisnicima a 30 posto ide za rad udruženja.
Iz penzionerskih udruženja nisu željeli govoriti o svojim primanjima kazavši kako se time samo stvara razdor među članstvom.
Prema saznanjima Faktora Redžo Mehić kao predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH mjesečno prima 600 KM.
Članovi Upravnog odbora imaju 120 KM mjesečno bilo sjednica ili ne, plus 50 KM dnevnice po sjednici.
Što se tiče Nadzornog odbora tamo samo predsjednik ima naknadu a ona je 150 KM, članovi nemaju.
Predsjednik Skupštine Saveza ima mjesečno naknadu od 150 KM, plus 50 KM dnevnice po sjednici.
Delegati na dan Skupštine dobiju po 50 KM dnevnice i plate im se putni troškovi a koji se u pravilu isplaćuju nakon sjednice.
Redžo Mehić je i član Upravnog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osigiranje i njegova mjesečna naknada je viša od prosječne neto plaće u Federaciji koja je sada 1.364 KM.
Mjesečna naknada predsjednika kantonalnih penzionerskih udruženja je oko 350 KM ili više, ovisno o kojem kantonu je riječ.
- I predsjednici upravnih odbora općinskih udruženja imaju primanja u skladu sa njihovim odlikama i to nije nikakva tajna. Članstvo u udruženje je dobrovoljno i niko nije lud da radi džaba. Na svaku marku udruženja plaćaju porez - rečeno nam je u jednom od udruženja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.