open-navfaktor-logo
search
Na potezu direktor Mioković
Je li Upravni odbor Doma zdravlja KS uvažio žalbu da je Ademir Spahić nezakonito smijenjen
Vidjet ćemo šta će Mioković uraditi. Prema Statutu JU Dom zdravlja KS generalni direktor dužan je poštovati odluke Upravnog odbora, kazao nam je Spahić
AUTOR: A. S.
09.06.2024. u 14:29
get url
text
Ademir Spahić
Ademir Spahić
FOTO: HAYAT
Upravni odbor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo na posljednjoj sjednici uvažio je žalbu advokata doc. dr. sc. Ademira Spahića koja se odnosila na njegovu, kako je navedeno, nezakonitu smjenu sa pozicije glavnog tehničara u toj ustanovi.
Kazao je to za Faktor Spahić, dodajući da je dobio takvu informaciju, ali da njegov advokat još nije zaprimio dokument kojim se žalba uvažava.
- Ovo znači da je time uvažena moja žalba, ali i odgovor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS te mišljenje Sindikata radnika u zdravstvu KS, koji su također, između ostalog, naveli da je moja smjena nezakonita, odnosno da ne postoje nikakvi, a naročito opravdani razlozi za izmjenu Ugovora o radu Ademira Spahića. Kako je sjednica Upravnog odbora bila 6. juna, vjerovatno treba proći određen vremenski period da se odluka potpiše, a onda se ona upućuje prema v. d. generalnog direktora dr. Milanu Miokoviću. Vidjet ćemo šta će Mioković uraditi. Prema Statutu JU Dom zdravlja KS generalni direktor dužan je poštovati odluke Upravnog odbora - naveo je Spahić.
No Dino Selimović, predsjednik Upravnog odbora Doma zdravlja KS, kaže "kako je postupak u toku te da ne može davati nikakve informacije koje bi eventualno mogle dovesti do povrede postupka". 
Podsjetimo, v. d. generalnog direktora Doma zdravlja KS mr. med. sci. prim. dr. Milan Mioković smijenio je Ademira Spahića sa mjesta glavnog tehničara u ustanovi, koji od 20. maja radi kao odgovorni medicinski tehničar u Školskom dispanzeru.
Spahić je u razgovoru za Faktor u aprilu kazao "kako je direktor Mioković njegovu nezakonitu smjenu pokrenuo na izričito traženje funkcionera Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Sarajevo".
- Tri puta me je zvao Mioković. Prvi put to se desilo još dok nije preuzeo funkciju v. d. direktora Doma zdravlja. Nakon što je saznao da će biti generalni direktor, dva dana poslije Mioković me pozvao u svoju kancelariju i rekao mi da je dobio nalog od Adnana Štete, predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo, Kenana Magode, ministra kulture i sporta KS, dr. Enisa Hasanovića, ministra zdravstva KS, i Davora Čičića, zastupnika u Skupštini KS, koji su mu eksplicitno naredili da me mora pomjeriti sa mjesta glavnog tehničara ustanove - rekao je krajem aprila Spahić u razgovoru za Faktor.
Spahić je ranije za Faktor potvrdio da će svoja prava zatražiti i na sudu, ali da postoji procedura koja se treba ispoštovati, a to znači da se čeka kakvu će odluku donijeti Upravni odbor koji je prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti drugostepeni organ".
- Moj advokat je to od Upravnog odbora pismenim putem zatražio 10. maja. Rok da se Upravni odbor očituje je 30 dana, a to je otprilike polovina juna, nakon čega ću ja poduzeti dalje korake - kazao je ranije Spahić.
Protiv Spahićeve smjene bili su i Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo te Osnovna sindikalna organizacija JU Dom zdravlja KS.
U zvaničnom dokumentu, kojeg je Sindikat radnika u zdravstvu proslijedio menadžmentu Doma zdravlja, između ostalog, navodi se "kako Sindikat sa smjenom Spahića nije saglasan, imajući u vidu da u konkretnom slučaju nije došlo do povrede člana 104. Pravilnika o radu i sistematizaciji radnih mjesta JU Dom zdravlja KS".
Početkom ovog mjeseca i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS dostavila je advokatu Spahića i javnoj ustanovi svoj odgovor u kojem su naveli nepravilnosti koje su uočili tokom inspekcijskog nadzora, a koje se tiču Spahićeve smjene.
U međuvremenu Faktor je došao u posjed audiosnimka razgovora između Miokovića i Spahića, a tekst, zajedno sa snimkom objavljen je u petak 31. maja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.