open-navfaktor-logo
search
Brojne nejasnoće
Iz Sindikata upozoravaju: Ministrica Muminović-Hota svjesno prekršila zakon i ugrozila radnička prava
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH uputio je saopćenje ministarstava predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo Naidi Muminović-Hota, u kojem se navodi da je, svjesno ili ne, prekršila zakon i ugrozila radnička prava.
22.05.2023. u 10:10
get url
text

U saopćenju se navodi da je Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju ministarstvu nedvosmisleno i izričito obavezao da prilikom donošenja svih akata koji tretiraju problematiku iz nadležnosti sindikata, sprovode konsultacije sa sindikalnim predstavnicima.

- Kolektivni ugovor koji ste, kao ministarstvo, dužni poštovati, jasno je propisano da se rad radnika zasniva na zakonu i podzakonskim aktima kojima se reguliše predškolski odgoj i obrazovanje, osnovni odgoj i obrazovanje, nastavnim planovima i programima, pedagoškim standardima i normativima koji se primjenjuju za rad ustanova i općih aktima ustanova, u čijem donošenju i utvrđivanju učestvuje Sindikat. Osnovnim školama ste 19. maja 2023. godine dostavili akt – Informaciju i u prilogu sedam odluka koje se odnose na profil i stručnu spremu radnika u okviru Pedagoških standarda i općih normativa i nastavnih planova i programa - stoji u saopćenju.

Radnicima osnovnih škola koji rade na radnim mjestima samostalnog referenta za plan i analizu nejasno je zbog čega je isto radno mjesto s opisom poslova koji su isti u srednjim školama po Odluci Vlade Kantona Sarajevo zove saradnika za finansijske i računovodstvene poslove.

- Nama u Sindikatu nije nejasno jer Vi, kao ministarstvo, evo već godinama ne poduzimate ništa po pitanju neusklađenosti pravnih propisa iz Vaše nadležnosti i trajno ignorišete prijedloge i zahtjeve Sindikata po tim pitanjima. Dugogodišnji nastavnici koji rade na poziciji nastavnika tehničke kulture i osnova tehnike s diplomama mašinskih inžinjera se pitaju kako su preko noći Vašom odlukom postali nestručni i koji će raditi te poslove kada deseci tih naših kolega sa diplomama mašinskih inžinjera dobiju otkaz ili ne budu mogli konkurisati za posao u školskoj 2023/2024. godini? Mi se ne pitamo jer znamo da Vi, kao ministarstvo, uporno ignorišete dopise i zahtjeve Sindikata za održavanje sastanaka na kojima bismo zajednički pokušali riješiti probleme nedostatka nastavnika - navodi se iz Sindikata.

Sindikat upućuje oštre kritike ministarstva zbog činjenice da uopće nije konsultovala niti zatražila pozitivno mišljenje od Sindikata za sve tri odluke koje se odnose na profil i stručnu spremu nastavnika, koje su sastavni dio nastavnih planova i programa, te konstatuje da je Muminović-Hota prekršila Zakon i kolektivni ugovor, te ugrozila prava radnika.

Sindikat traži da ministar odmah ispravi svoje greške i da Sindikat počne poštivati ​​kao socijalnog partnera jer je to obavezna raditi po Zakonu i kolektivnom ugovoru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.