open-navfaktor-logo
search
Propala sjednica
Iz SNSD-a potvrdili da je sve na čekanju zahvaljujući njima, za njih problemi BHRT-a nisu za PSBiH
Hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije danas ni održana jer nije bilo kvoruma za rad, s obzirom da joj nisu prisustvovali zastupnici HDZ-a, te stranaka iz RS-a, a nedostajalo je i nekoliko zastupnika iz drugih stranaka iz FBiH.
31.03.2022. u 14:41
get url
text

Na sjednici je bio planiran drugi, konačni, krug glasanja o 58 akata koji stoje od prošle godine u proceduri, među njima budžeta za prošlu godinu, te je bilo planirano razmatranje informacije o stanju u BHRT-u uz usvajanje određenih zaključaka.

VEZANI TEKST - Propala hitna sjednica Zastupničkog doma, nedostajao jedan zastupnik za kvorum

Iz Kluba zastupnika SNSD-a su kritizirali jer veliki broj akata o kojima se trebalo glasati nije prošao proceduru usaglašavanja na Kolegiju Zastupničkog doma, a tu proceduru, prema samom priznanju iz SNSD-a, bojkotovao je upravo SNSD-ov zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Nebojša Radmanović.

Snježana Novaković Bursać, predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a, nakon što je propala sjednica rekla je da je pokušaj njenog sazivanja bio kršenje Poslovnika o radu doma jer nijedna tačka ne zadovoljava kriterijume hitnosti.

- Uz to, set tačaka u drugom krugu je sporan jer se Kolegij nije izjasnio o tim tačkama. Nisu imale u prvom krugu potreban broj glasova iz RS-a. Kolegij nije zauzeo stav zbog neučestvovanja u radu Kolegija – dodala je Novaković Bursać.

Iako je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine je osnivač BHRT-a, Novaković-Bursać je ocijenila i da je pokušaj sazivanja hitne sjednice bio "politizacija situacije u BHRT-u i dizanje na nivo kojem to ne pripada".

Stava je da je, kad je u pitanju situacija u BHRT-u, "onaj ko ima ključ rješenja mogao to riješiti i bez tog doma".

Obrazloženje bojkota sjednice su u pismu dali iz Kluba zastupnika HDZ-a BiH koji su negodovali jer je sjednica sazvana bez dogovora Kolegija, te smatrajau da nije bilo razloga za hitnost. Naveli su i da je redovna sjednica planirana za 12. april kada se sve te tačke mogu naći na dnevnom redu.

VEZANI TEKST - Zastupnici HDZ-a bojkotuju današnju sjednicu Parlamenta BiH

Nermin Nikšić, zastupnik SDPa, prokomentirao je da su zastupnici iz RS-a čekali da uđu na sjednicu, da su čekali da bude kvoruma kako bi "ušli da ruše, da se ne bi desilo da osudimo agresiju Rusije na Ukrajinu".

Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma, kazao je da odluku nekih zastupnika da ne psisustvuju sjednicu smatra ciljanim, namjernim, protuposlovničkim bojkotom rada Zastupničkog doma.

Prema informacijama koje smo dobili, na sjednici nisu bili još zastupnik Enver Bijedić, koje je iz Socijaldemokrata BiH, a djeluje u Klubu zastupnika DF-a, zatim zastupnica SDP-a BiH Nada Mladina, te zastupnik SDA Halid Genjac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.