open-navfaktor-logo
search
Povećan broj zaraženih
Iz Tešnja poručuju: Ne dešava se ništa dramatično, vjerujemo da će se klaster uskoro ugasiti
Jedanaest novozaraženih koronavirusom u Tešnju, gdje je glavni klaster bio u kompaniji Koža komerc, dodatno je zabrinulo stanovnike ovog dijela Bosne i Hercegovine.
04.06.2020. u 15:50
get url
text

 Ipak, prema riječima dr. Amira Dujsića, direktora Doma zdravlja u ovom gradu, nema razloga za paniku.

- Ne dešava se ništa dramatično. Rast zaraženih je očekivan, najvažnije da nemamo eksponencijalni rast oboljelih. Očekujemo da će biti još pozitivnih na COVID-19, u subotu će biti 14 dana od prvog kruga testiranja. Radit ćemo retestiranja, dijelom na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo, dijelom u Općoj bolnici Tešanj. Od početka pandemije u Tešnju imamo ukupno 89 zaraženih, a 79 je u vezi s jednim preduzećem. Od 72 zaposlenice u toj firmi 34 su bile pozitivne, a ostali zaraženi su njihovi prvi kontakti. Situacija je pod kontrolom, vjerujem da će se uskoro ugasiti taj klaster  – rekao je Dujsić.

U Općoj bolnici Tešanj ponudili su se da prihvate dio zaraženih, i to one s lakšom kliničkom slikom, a sve kako bi rasteretili Kantonalnu bolnicu u Zenici.

- Ništa ne možemo poduzeti po tom pitanju dok ne dobijemo odobrenje kantonalnog ministarstva zdravstva. Oni, pak, čekaju upute s federalnog nivoa – kazao je dr. Hasan Škiljo, direktor Opće bolnice u Tešnju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.