open-navfaktor-logo
search
Urgirali, uzalud
Iz VSTV-a upozoravaju: Primjena "evropskog" zakona opet će biti u problemu, 23. mart je nerealan rok
Potpuno je izvjesno da do 23. marta neće biti uspostavljen odjel za integritet, bez kojeg postoji visoki rizik za potpunu stagnaciju postupaka imenovanja sudija i tužilaca u BiH, pa i rada Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).
12.02.2024. u 07:46
get url
text

VEZANI TEKST - Novi "evropski" zakon o VSTV-u treba hitnu promjenu, a tek je usvojen: "Trojka" je pristala na SNSD-ove podvale

Visoko sudsko i tužilačko vijeće je, kako su nam odgovorili, kroz nekoliko urgencija tražilo da rok za uspostavu ovog odjela bude pomjeren na 23. juni, ali je umjesto toga Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, na čijem je čelu Davor Bunoza, predložilo izmjenu Zakona o VSTV-u kojom se rok pomjera sa 23. decembra prošle godine na 23. mart ove godine. Taj zakon je uprkos svemu usvojen u Vijeću ministara BiH, a potom u bh. Parlamentu. 

I za taj rok od 23. decembra iz VSTV-u su prošle godine upozoravali da nije realan, ali ih niko nije slušao pa je u septembru u žurbi usvojen zakon. 

Ministar Bunoza je na upozorenja odgovorio na način da će, ako novi, martovski rok ne bude ispoštovan, opet doći pred parlamentarce i tražiti ponovo izmjene zakona, koji je, usput rečeno, jedan od evropskih uvjeta.

- U novembru 2023. godine Visoko sudsko i tužilačko vijeće je zaprimilo Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (koji je usvojen u januaru 2024. godine u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine), te je u mišljenju Vijeća na navedeni nacrt zakona, koje je 20.11.2023. godine dostavljeno i Ministarstvu pravde BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH, ukazalo da bi, nakon sveobuhvatnog razmatranja rizika za stjecanje uvjeta za implementaciju Zakona, 23.6.2024. godine bio optimalniji za objektivno stjecanje preduvjeta za početak primjene Zakona sa minimiziranim rizicima za ugrožavanje dosegnutog nivoa efikasnosti i kvaliteta pravosuđa BiH. Vijeće je također istaklo da je svjesno ograničenog dometa Nacrta zakona, te važnosti njegovog što skorijeg usvajanja, ali je potcrtalo i potrebu da se razmotri, između ostalog, naprijed navedena objektivno nužna dodatna intervencija sa ciljem limitiranja rizika praktične nemogućnosti blagovremene implementacije instituta i mehanizama čija je uspostava naložena Zakonom - odgovorili su nam iz VSTV-a.

Istakli su da je potpuno izvjesno da do 23. marta neće biti faktički uspostavljeni zakonom propisani mehanizmi za provođenje postupka po izvještajima o imovini i interesima, odnosno neće biti operativan Odjel propisan zakonom.

- Naime, Vijeće u proceduri uspostave funkcionalnog Odjela ovisi o drugim organima i institucijama, prije svega izvršne vlasti, kako bi se provele procedure uspostave Odjela za provođenje postupka po izvještajima - dodaju iz VSTV-a.

Kao još jedan problem javlja se pitanje finansiranja, odnosno odobrenja raspisivanja konkursa neophodnih za popunu odjela, ali na niz urgencija VSTV-a upućenih Ministarstvu finasnija i trezora Bosne i Hercegovine, na čijem je čelu Srđan Amidžić, ne odgovaraju. 

VEZANI TEKST - Zakon o VSTV-u je izmijenjen tako da će vjerovatno opet u martu trebati nove izmjene

- O ovoj smo okolnosti informisali i predsjedavajuću Vijeća ministara BiH (Borjanu Krišto), zahtjevom za hitno osiguranje finansijskih sredstava za primjenu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH 16. januara 2024. godine. Bez predmetnog odobrenja nije moguće niti započeti konkursnu proceduru za popunjavanje pozicija u ovom Odjelu. Zbog toga, Vijeće se nalazi u izvjesnom riziku nemogućnosti blagovremene uspostave Odjela, zbog okolnosti koje su van utjecaja odlučivanja VSTV-a - upozorili su.

- Na kraju, posebno ističemo da je VSTVBiH sve obaveze za uspostavu funkcionalnog Odjela za provođenje postupka po izvještajima, koje su u isključivoj nadležnosti Vijeća, obavio blagovremeno - ukazali su iz VSTV-a.

Zaključili su da je bitno ukazati na značaj hitnog postupanja nadležnih institucija i organa, prije svih izvršne vlasti, kako bi se omogućio nastavak aktivnosti na uspostavi Odjela, imajući u vidu da bez uspostave funkcionalnog Odjela "postoji faktor visokog rizika za potpunu stagnaciju postupaka imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, pa i rada Vijeća, što bi u konačnici imalo krajnje negativan učinak na dostignute standarde vladavine prava i kvaliteta i efikasnosti pravosuđa u BiH, i što je najvažnije time bi se direktno ugrozilo ustavno pravo građana na pravično suđenje".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.