open-navfaktor-logo
search
Očekivano
Izborni zakon RS-a ide pred Ustavni sud RS-a
AUTOR: Faktor
27.05.2024. u 14:01
get url
text
Sa sjednice Zajedničke komisije
Sa sjednice Zajedničke komisije
Zajednička komisija Narodne skupštine RS-a i Vijeća naroda RS-a danas nije postigla saglasnost o Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi i Izbornom zakonu RS-a, a u vezi s odlukama Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa.
Spomenuta dva zakona su zastupnici Narodne skupštine RS-a usvojili na sjednici 19. aprila ove godine.
- Predstavnik Kluba bošnjačkog naroda na sjednici Zajedničke komisije je ostao pri stavu da Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi i Izborni zakon vrijeđaju vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, dok su predstavnici predlagača zakona istakli da za njihovo donošenje postoji ustavni osnov. Budući da nije došlo do usaglašavanja, ovi zakoni su upućeni Vijeću za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS-a na razmatranje i donošenje konačne odluke – saopćeno je nakon današnje sjednice.
Procedura nalaže da se da na sjednici Zajedničke komisije usaglašavaju sporni akti, odnosno izglasani zakoni, propisi i opšti akti u NSRS-u.  Ako dođe do usaglašavanja, akt se smatra usvojenim i šalje se na objavljivanje u "Službeni glasnik RS-a". U suprotnom, akt se upućuje Vijeću za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a na razmatranje i odlučivanje.
Zastupnici NSRS-a su sporni Izborni zakon RS-a donijeli nakon što je visoki predstavik u Bosni i Hercegovini nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH, a entitetska većina je tada tvrdila da će predstojeće lokalne izbore sprovesti po novousvojenom zakonu.
Međutim, na posljednjem sastanku vladajuće koalicije u RS-u okupljene oko SNSD-a, odlučeno je da će izbore ipak sprovesti po nametnutiim zakonskim rješenjima, a lider SNSD-a Milorad Dodik je tada ocijenio kako su u "cajtnotu", tvrdeći i da će naredne izbore sprovesti po entitetskom zakonu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.