open-navfaktor-logo
search
"Krivić se ne javlja"
Izetbegović: KCUS ima 300 kreveta za Covid-oboljele na 35 klinika, plus Podhrastovi
Nakon niza optužbi na najveću zdravstvenu ustanovu u Bosni i Hercegovini, u trenutku Covid-krize, u vrijeme kada BiH bilježi stalni porast broja novozaraženih i umrlih, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Sebiju Izetbegović, za N1 je govorila o kapacitetima te zdravstvene ustanove.
30.10.2020. u 16:24
get url
text

N1 je tražio odgovor na pitanje da li je izvršena "inspekcija" koju je najavio Anis Krivić, zamjenik premijera Kantona Sarajevo, o poštivanju naredbe Federalnog kriznog štaba da svaka zdravstvena ustanova u Federaciji mora osigurati 30 posto kapaciteta za Covid-oboljele.

VEZANI TEKST - Čerkez: Tri kantona nisu dostavili informaciju o bolničkim kapacitetima za Covid-pacijente

- Imali smo Krizni štab i donijeli nove odluke, ali zamjenik premijera Kantona Sarajevo se nikome ne javlja na telefon. Kantonalna inspekcija ulazi u kantonalnu ustanovu, a to je Opća bolnica i oni bi morali dati 120 kreveta za Covid-pacijente. To je 30 posto njihovog kapaciteta - rekla je Izetbegović.

Generalna direktorica KCUS-a dalje objašnjava:

- Mi osim Podhrastova liječimo COVID i na drugim klinikama, jer ljudi sa moždanim udarom, na primjer, a korona pozitivni, moraju dobiti trombolizu. Također i SCH bolesnici na neuropsihijatriji i slično. Mi dajemo od marta ove godine više od 300 kreveta, osim Podhrastova. Moramo uraditi sve intervencije bolesnicima koji trebaju uslugu, iako su Covid-pozitivni, a za to smo osposobili po najmanje dvije sobe, sa po dva kreveta (razdvojeno ženski i muški) na svih 35 klinika KCUS-a.

- Infarkt ne može čekati, moždani udar, politrauma, dijaliza i slično. Nismo čekali naredbe, jer jedini i radimo sa tim bolesnicima od 31. 1. 2020. godine. Mi smo federalna ustanova i nama može doći federalna inspekcija. To će biti dobro, jer će moći potvrditi navedeno - ističe za N1 Izetbegović.

VEZANI TEKST - Doktori Horozić i Baljić o Podhrastovima i KCUS-u: Sve o liječenju Covid-bolesnika, koliko ih je bilo, šta se radilo od marta

KCUS nema samo obavezu prema Covid-oboljelim, nego i obavezu liječenja ostalih bolesti.

- Zračenja malignih bolesti, hemoterapije, hemodijalize, peritonealne dijalize, transplantacije koštane srži, hematoonkološki tretmani, onkološki tretmani na endokrinologiji, karcinomi štitnjače i radioaktivni jod i još bezbroj hitnih operacija karcinoma dojke, jajnika, debelog crijeva, želuca, jetre, pluća, jednjaka, mozga i ostalih organa, sve to mi radimo, a moramo zaštititi te bolesnike jer imaju kompromitovan imuni sistem - zaključila je dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.