open-navfaktor-logo
search
Telefonski razgovor
Izetbegović - Varhelyi: BiH potrebna pomoć EU u nabavci medicinske opreme i lijekova
Predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović razgovarao je danas telefonoski s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyiem o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH u svjetlu pandemije izazvane COVID19.  
24.07.2020. u 17:41
get url
text

U razgovoru o načinima sprječavanja posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa Izetbegović je naglasio da je BiH potrebna pomoć EU u smislu nabavke medicinske opreme i lijekova. Varhely je kazao da je EU spremna dodatno pomoći po preciznim zahtjevima Bosne i Hercegovine.

Jedna od tema se odnosila na ilegalne migracije koje posebno opterećuju BiH, ali i EU. Rečeno je da samo u sinergijskom djelovanju kako BiH i EU, ali i unutar zapadnog Balkana ovaj problem može biti stavljen pod kontrolu. U tom smislu EU će razviti poseban program pomoći Regionu koji će obuhvatiti i Bosnu i Hercegovinu. Bosni i Hercegovini je potrebna pomoć EU prema Ministarstvu sigurnosti kroz jačanje broja kadrova Granične službe, nabavku opreme, registraciju, smještaj i vraćanje migranata u zemlje iz kojih dolaze. Izetbegović je naglasio da se, nažalost, problem nelegalnih migranata tretira isključivo kao bošnjački, te da se pod nesrazmjernim pritiskom trenutno nalazi Unsko-sanski kanton i Grad Bihać.

Evropska komisija će uskoro predstaviti svoj ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan koji za cilj ima pružanje dugoročne podrške ekonomskom oporavku i približavanju regiona Evropskoj uniji, istakao je Varhelyi. U fokusu plana će se nalaziti infrastruktura koja se odnosi na izgradnju autoputeva i željeznice, alternativnih pravaca dopreme gasa, ali i modernizaciju aerodroma, digitalizaciju i obrazovanje. Izetbegović je ovom prilikom posebno istakao potrebu hitne izgradnje aerodroma u Bihaću.

Na koncu je razgovarano o približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji te je rečeno da 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK predstavljaju jasnu osnovu, ali da je prilikom njihovog ispunjavanja, naglasio je Izetbegović, potreban iskreniji i angažovaniji odnos svih aktera u BiH, posebno predstavnika RS-a, saopćeno je iz SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.