open-navfaktor-logo
search
Općinski sud u Sarajevu
Izricanje presude bivšoj federalnoj ministrici pomjereno za 6. juli
Općinski sud u Sarajevu je izricanje presude bivšoj federalnoj ministrici kulture i sporta Zori Dujmović, koja je optužena da je zloupotrijebila položaj prilikom zapošljavanja savjetnika 2015. i 2016. godine, pomjerio sa 30. juna na 6. juli.
22.06.2023. u 21:42
get url
text

Iz ovog suda nisu saopćili razloge odgađanja izricanja i objavljivanja presude u predmetu protiv Dujmović, kojoj je suđenje počelo u augustu prošle godine.

Ona se tereti da je od polovine 2015. do polovine 2016. godine, u svojstvu ministrice kulture i sporta u Vladi Federacije, zaposlila četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uvjete propisane Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva, na koji način im je pribavila korist u vidu zaposlenja.

- U namjeri da M. B., A. K., A. T. i G. L. pribavi korist u vidu zaposlenja, svjesno i htijući iskoristila je svoj službeni položaj na način da je postupila protivno pravilima službe i prilikom donošenja odluke o izboru kandidata za savjetnike - stoji u optužnici.

Prema optužnici, Dujmović je potpisala rješenja o postavljanju savjetnika ministra za četiri lica iako ona nisu ispunjavala uslove za tu poziciju.

- Znajući da, kao ministrica, ima ovlaštenje da imenuje i razrješava savjetnike, svjesno je propustila da utvrdi da li M. B., A. K., A. T. i G. L. ispunjavaju uvjete za poziciju savjetnika, već je po obavljenom razgovoru s navedenim kandidatima, izdala usmenu instrukciju Odjelu za opće i kadrovske poslove da za iste pripreme rješenja o postavljenju za savjetnike, što su oni i učinili - navodi se u optužnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.