open-navfaktor-logo
search
Civilizacijski čin
Izuzetak treba postati pravilo: Zabraniti ulazak u Bosnu i Hercegovinu svim negatorima genocida
Proteklog vikenda pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine zabranili su ulazak u BiH profesoru na Odjeljenju za historiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, negatoru genocida Milošu Koviću, jer predstavlja prijetnju po sigurnost države. 
15.03.2022. u 11:59
get url
text

VEZANI TEKST - Džaferović: Puna podrška radu OSA-e, odluke o zabrani ulaska u državu ne donose se bez razloga

Postupak bh. graničara po uputama Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) naišao je na osudu političkih predstavnika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, ali i nametnuo jedno logično pitanje. 

Zašto se zakonskim aktom na nivou države ne bi zabranio ulazak u BiH svim negatorima genocida? Naravno, teško da bi došlo do izglasavanja zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH, uslijedile bi opstrukcije političara iz RS-a, ali to ne sprječava nikoga da se jedan takav akt ne stavi u proceduru. 

- BiH kao država u kojoj je prema mišljenju Međunarodnog suda pravde u Hagu i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju također u Hagu dokazan i presuđen genocid nad Bošnjacima treba zabraniti ulazak u zemlju svima onima koji negiraju genocid i veličaju presuđene ratne zločince.

Pored sudskih presuda, utemeljenje za oavakav postupak jeste i Krivični zakon BiH koji zabranjuje negiranje genocida i veličanje presuđenih ratnih zločinaca - kaže za Faktor Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a.

Kako ističe, na taj način bi se spriječilo širenje nacionalne mržnje i veličanju genocida.

VEZANI TEKST - Ko je profesor Ković zbog kojeg je dreku nadigao i Milorad Dodik: Branio u Hagu zločine Ratka Mladića

- Svako pojavljivanje osoba u BiH koje negiraju genocid doprinosi dizanju tenzija. Zabrana ulaska u BiH negatorima genocida doprinos je dekontaminaciji naše domovine od ideja negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca. Ovo predstavlja civilizacijski čin suprotstavljanju širenja laži i odgajanju novih generacija na lažima sa ciljem da te laži postanu dio života budućih generacija što može imati ozbiljne posljedice po mir u budućnosti - ističe Salkić i dodaje:

- Insistiranje na negiranju genocida i zvaničnih sudskih presuda suprotstavlja se procesu katarze unutar srpskog naroda u BiH i Srbiji. Oni koji žele zloupotrebiti slobodu kretanja i slobodu govora radi širenja laži i negiranje genocida trebaju biti sankcionisani i spriječeni u takvim aktivnostima.

    

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.