open-navfaktor-logo
search
Izvještaj KUCZ
Jak vjetar i kiša: Velike štete nakon oluje u Tuzlanskom kantonu
Veliko nevrijeme pogodilo je jučer Tuzlanski kanton, u kojem je zbog poplava i klizišta još 13. juna proglašeno stanje prirodne nesreće, saopćeno je iz Kantonalne uprave civilne zaštite.
20.07.2023. u 09:42
get url
text
Nevrijeme u Tuzli

{$galerijaFotografija}

- Olujno nevrijeme pogodilo je Tuzlu oko 19 sati. Jaki udari vjetra nanjeli su štetu na više od stotinu krovova stambenih objekata, poslovnih objekata i škola. Veliki broj grana, drveća, pao je na saobraćajnice širom TK, porušeni su brojni električni vodovi, usljed pada drveća i dotrajalosti drvenih elektrostubova. Prijavljen je veliki broj šteta na automobilima usljed pada drveća i grana. Mnoga naselja ostala su bez napajanja električnom energijom. Operativni centar je zaprimio oko 40 prijava od građana, 20 prijava za pad drveta i 17 prijava oštećenje krova - navodi se u izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite (KUCZ).

Pola Doboj Istoka nije imalo električne energije poslije snažnog olujnog nevremena. Prijavljeni su deseci oštećenih krovova. Veliki broj saobraćajnica bio je u prekidu zbog oborenih stabala i elektrovodova.

U Sapni je prijavljeno padanje crijepa sa stambenih i poslovno-stambenih objekata, obaranje dimnjaka sa stambene zgrade, obaranje zaštitne ograde i obaranje tek zašalovanih elemenata na objektu u izgradnji, oštećenje pomoćnih objekata i obaranje drveća na putnu komunikaciju Sapna Goduš, Sapna Gaj i Sapna Nezuk.

- Olujno nevrijeme, jak vjetar i velike kišne padavine oko 18 sati pogodile područje grada Gračanica i tom prilikom uzrokovale velike materijalne štete na cjelokupnom području. Prijavljene su štete na Gimnaziji, Sportskoj dvorani Luke, Sportskoj dvorani Bazen, pomoćnim objektima, motornim vozilima, plastenicima, oštećenjima na putnim komunikacijama, usjevima, električnim instalacijama, a veliki broj putnih pravaca je bio blokiran oborenim stablima i veći dio grada je ostao bez napajanja električnom energijom - navodi se u izvještaju KUCZ.

U Lukavcu je prijavljeno na desetine oštećenih krovova privrednih subjekata, društvenih objekata, veliki broj saobraćajnica bio u prekidu zbog oborenih stabala i elektrovodova. Nekoliko mjesnih zajednica u Srebreniku ostalo je bez napajanja električnom energijom, prijavljeno oštećenje krovova i pad odžaka, a na jednom stambenom objektu izbio požar.

Kantonalna Vlada na današnjoj vanrednoj sjednici, donijela je odluku o proglašenju prestanka stanja prirodne nesreće na području TK.

Olujno nevrijeme pričinilo velike štete u Tuzlanskom kantonu - 20. 7. 2023.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.