open-navfaktor-logo
search
Ministar
Jasmin Čajić na sajmu poljoprivrede u Turskoj: Jedan od najvećih proizvođača zainteresiran je da dođe u BiH
Jasmin Čajić ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Zeničko-dobojskog kantona ovih dana boravi u turskom gradu Konya gdje je učestvovao na otvaranju jednog od najvećih međunarodnih sajmova poljoprivrede. 
08.03.2024. u 11:34
get url
text

- Razgovarao sam sa predstavnicima nekoliko kompanija kojim je primarna oblast proizvodnja strojeva u sektoru poljoprivrede. Izdvojio bih kompaniju Yurdusar čije je sjedište u Izmiru. U pitanju je jedan od vodećih proizvođača strojeva u Evropi kada je u pitanju sektor poljoprivrede.
Kroz razgovor smo došli do saznanja da svoje poslovanje planiraju širiti na druge države i da im je jedna od opcija i BiH. Dogovorili smo njihov dolazak u BiH gdje će domaćin biti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK i gdje ćemo vidjeti kakve su mogućnosti da Yurdusar jedno od svojih sjedišta ima i u BiH i to na području ZDK - napisao je Čajić na svom Facebook profilu. 

Tokom boravka u Konyi susreo se i sa predstavnicima gradske uprave sa odjela za poljoprivredu, ali i sa predsjednikom AK partije u Konyi Hasanom Angijem. 

- U gradskoj upravi Konye sastao sam se sa počasnim konzulom BiH i generalnim sekretarom Konye Ercanom Usluom, čovjekom koji je veliki lični doprinos dao za prosperitet BiH, i veliki je prijatelj BiH. Posjetio sam i odjel za poljoprivredu Konye i razgovarao sa direktorom Esatom Altuntasom o poljoprivredi na području ZDK i na području Konye, također sam razgovarao i sa pomoćnikom načelnika općine Selçuklu. Sastanak sam imao i sa predsjednikom AK Partije u Konyi Hasanom Angijem, i njegovim saradnicima. AK Partija je vladajuća stranka u Konyi pa smo razgovarali o funkcionisanju grada sa fokusom na poljoprivredu, jer je Konya najveći poljprivredni grad u Turskoj - istakao je Čajić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.