open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Jazz Fest: Muzur obmanjuje javnost, ko je bio u komisiji, gdje su zapisnici i bodovne liste...
Reagovanje Jazz Festa na neistine izrečene na press konferenciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo
18.07.2019. u 09:38
get url
text

Nakon jučer održane press konferencije Turističke zajednice Kantona Sarajevo na kojoj je Nermin Muzur pojasnio zbog čega Jazz Fest nije dobio sredstva na Javnom pozivu o sufinansiranju projekata od značaja za razvoj turizma u KS, oglasila se i uprava Jazz Festa ističući da su iznesene neistine.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

-Na jučerašnjoj press konferenciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo, umjesto da javnosti objasni kriterije dodjele sredstava po Javnom pozivu, predstavi članove komisije i bodovne liste, prvi čovjek TZKS Nermin Muzur je iznio niz neistina na račun Jazz Festa s ciljem obmanjivanja javnosti.
 
U pokušaju da objasni zašto Jazz Fest Sarajevo nije podržan po Javnom pozivu čiji su rezultati objavljeni prošlog petka (12. jula), Muzur je naveo tri razloga. Sva tri su neistinita.
 
Muzur tvrdi da Jazz Fest nije opravdao sredstva dodijeljena 2017. godine, kada je TZKS podržala 21. Jazz Fest Sarajevo iznosom od 10.000 KM. Sklopljeni ugovor o sponzorstvu predložila je i napisala TZKS. Suprotno tvrdnjama Muzura, Jazz Fest je ispunio SVE odredbe ugovora. U ugovoru NIJE navedena obaveza festivala o pravdanju sredstava. (U prilogu kopija spomenutog ugovora.)
 
Uprkos tome, da je TZKS u bilo kojem trenutku, na bilo koji način izrazila potrebu da se odobrena sredstva opravdaju, to bi Jazz Fest uradio blagovremeno. Jazz Fest Sarajevo NIKADA ni na jednom nivou u proteklih više od 20 godina nije propustio opravdati dodijeljena sredstva, a to se može i provjeriti. 
 
Muzur zatim tvrdi kako je razlog zašto TZKS ove godine nije podržala Jazz Fest taj što smo 2018. godine odbili saradnju. Jazz Fest 2018. godine sastanak sa TZKS uspijeva dogovoriti tek sedam dana prije početka festivala. Nakon sastanka i obećanja tadašnjeg direktora Midhata Hubijara o povećanju iznosa podrške, dobijamo prijedlog ugovora na 2.000 KM, što je 80 posto smanjenje iznosa u odnosu na prethodnu godinu. S obzirom na to da nismo mogli ponuditi tražene usluge oglašavanja za spomenuti iznos, uputili smo Turističku zajednicu da ovaj iznos uplati Jazz Festu kao donaciju. (u prilogu prijedlog ugovora TZKS)
 
Ponovno suprotno tvrdnjama Muzura, Jazz Fest nije odbio saradnju, a te 2018. godine "pravdanje" sredstava iz prethodne godine niko u TZKS nije ni spomenuo, jer očigledno nije bilo ni razloga ni potrebe za tim.
 
Na jučerašnjoj press-konferenciji, Muzur iznosi neistinu da se Jazz Fest ove godine nije obraćao Turističkoj zajednici molbom za sastanak. Istina je da se dana 02.5.2019. godine Jazz Fest Sarajevo putem e-maila obratio i Nerminu Muzuru i TZKS sa molbom za sastanak, ali njihov odgovor izostaje, a Jazz Fest čeka Javni poziv na koji prijavljuje projekat 23. Jazz Festa Sarajevo, u roku i sa svom potrebnom dokumentacijom. (E-mail od 02. maja u prilogu.)
 
Nakon što su u petak, 12. jula, na web stranici TZKS objavljeni rezultati Javnog poziva, Jazz Fest u skladu sa Članom V Odluke podnosi prigovor u roku od 3 dana od dana objave. Prigovor je poslan putem obične i elektronske pošte. (Prigovor u prilogu.)
 
Umjesto da jučer javnost informira o procedurama koje je Turistička zajednica KS provela prilikom odabira korisnika bespovratnih sredstava za "realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti značajnih za razvoj i promociju turizma u Kantonu Sarajevo", stiče se dojam da Nermin Muzur velikim sredstvima raspolaže po vlastitom nahođenju mimo procedura i pravilnika. 
 
Ukoliko nije tako, očekujemo da TZ prezentira kriterije odabira projekata, kriterije izbora članova komisije i njihova imena, zapisnike sa sjednica komisije te bodovne liste članova komisije. 

Isto tako, očekujemo da Nermin Muzur svoje navode izrečene protiv Jazz Festa potkrijepi dokazima. Također, očekujemo što hitnije očitovanje TZKS po prigovoru Jazz Festa. Naročito s obzirom na to da evidentno ne stoje navodi zbog kojih, prema odluci Nermina Muzura, Jazz Fest nije podržan. 

Za kraj, napominjemo na nekoliko činjenica.

Građani imaju pravo biti upoznati sa načinima raspolaganja novcem koji se ubire od boravišne takse, a Nermin Muzur ima obavezu informirati javnost o sastavu komisije i kriterijima po kojima su izabrani članovi komisije koja je vršila odabir projekata kao i da li je ispoštovana procedura. 

Muzur izjavljuje da TZKS radi transparentno i kao dokaz navodi da su poziv i rezultati poziva javno objavljeni, zanemarujući da i proces odabira korisnika sredstava također treba biti transparentan što podrazumijeva poznate kriterije za odabir članova komisije, njihova imena, bodovne liste, zapisnik komisije i konačnu rang listu svih projekata.

Očekujemo od Vlade Kantona Sarajevo da ispita zakonitost rada komisije i Nermina Muzura prilikom dodjele sredstava, da ustanovi da li postoji eventualni sukob interesa i da li su prilikom odabira projekata poštovane procedure u skladu sa zakonom. Ukoliko se ustanove nepravilnosti, tražimo poništenje Odluke i odgovornost Nermina Muzura za eventualne povrede procedure - navedeno je u reagovanju Jazz Festa.

{$galerijaFotografija}

ugovor1.png
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.