open-navfaktor-logo
search
Tražili smo odgovor
Je li po zakonu da se radnicima nedostajući staž uplaćuje tek kad moraju u penziju?
U Federaciji Bosne i Hercegovine među kompanijama čiji je većinski vlasnik država, u javnim ustanovama, imamo situaciju da se radnicima redovno ne uplaćuju doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje. Uglavnom se nedostajući staž od pet, sedam i više godina, uvezuje kada uposlenik mora u penziju.
04.03.2024. u 07:34
get url
text

Među takvim primjerima su rudnici mrkog uglja, pojedine bolnice...

VEZANI TEKST - Ovo su rudnici koji duguju državi za doprinose a koje i dalje ne uplaćuju jer im je to omogućila...

- Federalni zavod djeluje u skladu sa zakonom i zakonskim propisima. Svako djelovanje koje je u suprotnosti sa zakonom ne podržavamo. Zavod nema mehanizme spriječiti navedene pojave. Ono što možemo jeste pozivati na strogu provedbu Zakona o doprinosima i onemogućavanje isplate plaće bez uplate doprinosa. Kako je, prema Zakonu o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa, navedeno nadležnost Porezne uprave, upućujemo vas da detaljnije informacije potražite u navedenoj instituciji - rekao nam je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Pojašnjenje smo potražili u Poreznoj upravi FBiH.

Svakodnevno provode kontrole 

- Prema odredbama Zakona o doprinosima obaveza poslodavca je da obračuna i uplati obavezne doprinose (doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i doprinose za osiguranje za slučaj nezaposlenosti) sa isplatom plaće.

Shodno Zakonu, ako poslodavac ne izvrši isplatu plaće u tekućem mjesecu za prethodni mjesec u obavezi je da uplati doprinose, jer isti dospijevaju za uplatu do kraja tekućeg za prethodni mjesec. Također, poslodavac ne može izmirivati obaveze po osnovu plaća za naredni mjesec koje su dospjele za plaćanje, a da prije toga nije izmirio sve obaveze po osnovu doprinosa, poreza na dohodak i neto plaća za prethodni mjesec - navode iz Porezne uprave FBiH.

Dodaju kako PU FBIH u skladu s kadrovskim mogućnostima svakodnevno provodi uredske i terenske kontrole zakonitosti poslovanja poreznih obveznika u okviru kojih se između ostalog kontroliše i obračun i uplata doprinosa.

- Porezna uprava Federacije BiH, odnosno njene organizacione jedinice svakodnevno provode određene postupke/upravne postupke te tako kontrolišu stanje u bazi podataka i poduzimaju zakonom propisane mjere u slučajevima kada porezni obveznici ne izvršavaju svoje porezne obaveze.

U slučajevima nepodnošenja poreznih prijava, specifikacija i drugih propisanih obrazaca pozivaju se porezni obveznici da izvrše određene obaveze, podnose se prijave u ime obveznika, izdaju potrebna uvjerenja i potvrde, izdaju nalozi za plaćanje, vrše inspekcijski nadzori, prinudno naplaćuju obaveze, uz obračun zatezne kamate po stopi od 0,04 posto za svaki dan zakašnjenja, podnose prekršajni nalozi i sl.

Ako porezni obveznik nije likvidan, odnosno ako nema novčanih sredstava na računu ili ako nema imovine, na što Porezna uprava ne može utjecati, postupak naplate doprinosa može trajati duži period - kažu.

Dodaju kako su za neplaćanje doprinosa zakonom propisane sankcije.

Kazne i do 10.000 KM 

- Ako poslodavac ne obračuna doprinose pri obračunu plaće, a najkasnije do posljednjeg dana u mjesecu u kojem je plaća dospjela za isplatu, kaznit će se za učinjeni prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 KM do 10.000,00 KM, a odgovorno lice u pravnom licu kaznit će novčanom kaznom u iznosu od 500,00 KM do 2.000,00 KM.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 KM do 5.000,00 KM kaznit će se za prekršaj poslodavac, ako ne uplati doprinose istovremeno s isplatom plaće, a najkasnije do posljednjeg dana u mjesecu u kojem je plaća dospjela za isplatu - naveli su iz Porezne uprave FBiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.