open-navfaktor-logo
search
Visoke cijene
Je li zdrava hrana privilegija bogatih u BiH?
AUTOR: BHRT
14.06.2024. u 09:17
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Borovnice i maline skuplje i od mesa. Cijene voća i povrća znatno su porasle u odnosu na ranije godine. Iako je o pozitivnim učincima na zdravlje izlišno govoriti, uz nekoliko stotina maraka kojima treba pokriti sve račune i mjesečne obaveze, zdravo na tanjiru značajnom dijelu bh. građana postaje sve više nedostižno. 
Cijene kilograma voća - borovnica, malina i trešanja - dostigle cijenu kilograma mesa u mesnicama u Bosne i Hercegovine. Iznimno visoke cijene u usporedbi sa standardom građana, gotovo dvostruko skuplje nego lani.
Je li rast cijena voća i povrća bio neizbježan? BHRT je potražio odgovor Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine.
- Došli smo u situaciju na koju upozoravamo godinama, nema zaštite domaće proizvodnje, nema ništa, a cijene sad diktira uvozni lobi. Ako se država bude nastavila ponašati ovako maćehinski, bit će još gore - ističe Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.
Cijene nisu iste na svim štandovima, a neki čak kažu i da prodaja ide bolje kada je roba skuplja. Saglasni su da cijene diktiraju dobavljači, kao i vremenski uvjeti.
Kilogram malina i borovnica sada doseže čak 24 KM, dok su cijene jagoda i trešanja na pojedinim mjestima dostižu cijene od 9 i 10 KM po kilogramu. Izazov je to za mnoge kućne budžete, uz sve troškove života i nedostatna primanja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.