open-navfaktor-logo
search
Političke podjele
Jedni imaju pečat, drugi većinu: SDA zakazala redovnu sjednicu OV Banovići, PDA nastavila održavati vanredne
U Općinskom vijeću Banovići, već više od tri mjeseca, djeluju dvije političke struje, a zakonodavna vlast ne funkcionira. Većina koju čini 11 vijećnika Pokreta demokratske akcije (PDA), dva bivša vijećnika Stranke demokratske akcije (SDA) i jedan iz Naroda i pravde (NiP) samoincijativno održava sjednice, ali nema pečat Vijeća pa ne može provesti niti jednu odluku. 
AUTOR: Admir Drinjaković
06.10.2023. u 15:26
get url
text

Pečat je kod predsjedavajućeg Općinskog vijeća Roberta Lapčevića iz SDA, a sjednice koje on saziva bojkotira većina, pa nema kvoruma za njihovo održavanje.

U takvom odnosu snaga, PDA-ova većina jučer je održala još jednu vanrednu sjednicu Općinskog vijeća Banovići, kojoj je prisustvovalo 14 vijećnika. Njihove odluke nisu ovjerene pečatom te nije bio prisutan niko iz Stručne službe. Lapčević je danas nakon održanog Kolegija, sazvao redovnu sjednicu Vijeća za 17. oktobar, a sjednici Kolegija nisu se odazvali ni predstavnik PDA, a ni nezavisni vijećnik i bivši SDA-ovac Nermin Kovačević.

- Sazvana je redovna sjednica sa devet tačaka dnevnog reda. Radi se o tačkama dnevnog reda koje su u programu rada Općinskog vijeća, poput izvještaja o izvršenju budžeta. Tačka dnevnog reda u vezi s opozivom načelnika Bege Gutića, ovoga puta nije na dnevnom redu - kaže Lapčević za Faktor.

Podsjećamo, nova većina je krajem juna uputila inicijativu za opoziv načelnika Gutića. Potom su samoinicijativno održalali tri vanrede sjednice Općinskog vijeća, na kojima je referendum za opoziv Gutića zakazan za 3. august, potom je odgođen za 3. septembar, a nakon toga prolongiran za 1. oktobar. Sve to urađeno je bez pečata i objave u Službeniom glasniku, a nakon 1. oktobra su odustali od zakazivanja referenduma. Lapčević, je tačku o opozivu dva puta stavljao na dnevni red redovne sjednice, ali u oba navrata nije bilo kvoruma pa zasjedanje nije ni održano.

Na vanrednoj sjednici koju je sazvalo 14 vijećnika nove većine, jučer je usvojeno 11 zaključaka. Najveći broj zaključaka odnosi se na postupanje Kantonalnog tužilaštva TK, posebno kada je u pitanju sukob pristalica načelnika Gutića i 14 vijećnika, koji se dogodio ispred zgrade Općine Banovići 31. jula ove godine. Traži se djelovanje i Federalnog tužilaštva, MUP-a TK, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, a na kraju i Ureda visokog predstavnika (OHR).

- Mi smo za 31. juli podnijeli zahtjev za ulazak u prostorije Općinskog vijeća i postojala je naredba postupajućeg tužioca Dražena Miličevića, u kojoj se navodi da mi ne činimo krivično djelo u zahtjevu da nam se preda pečat. Također se u naredbi navodi da, ukoliko nam to bude onemogućeno, policija treba da izvrši asistenciju prilikom ulaska u zgradu Općine. Zabog toga mi u zaključcima tražimo da se preispita djelovanje Tužilaštva TK i policije, a ako treba neka reagira i OHR - kaže za Faktor Sifet Ikanović iz PDA, koga je nova većina na jednoj od vanrednih sjednica izabrala za predsjedavajućeg Vijeća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.